Η άνοδος του δολαρίου σε υψηλά 13 μηνών στις ασιατικές αγορές οδήγησε την τιμή του χρυσού στο να καταγράψει πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 18μηνου.
Το αμερικανικό νόμισμα, στο οποίο τιμολογείται το πολύτιμο νόμισμα τονώνεται από την κάμψη του ευρώ που πυροδότησαν οι ανησυχίες για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία. Δείκτης που παρακολουθεί την πορεία του δολαρίου έναντι έξι ισχυρών νομισμάτων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιουνίου του 2017, μεταδίδει το Reuters.
Αντίθετα, η τιμή του χρυσού στην spot αγορά υποχωρεί 0,45% σήμερα στα 1.189 δολάρια η ουγγιά, έχοντας προηγουμένως δει το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου του 2017 στα 1.185 δολάρια.
Ο Daniel Hynes αναλυτής της ANZ υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν οδηγήσει τους επενδυτές μακριά από θεωρούμενα ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, προς τις αγορές νομισμάτων. «Το δολάριο θα συνεχίσει να είναι το προτιμώμενο ασφαλές καταφύγιο. Ως συνέπεια οι τιμές του χρυσού θα υποφέρουν», δήλωσε.
Το πολύτιμο μέταλλο έχει χάσει 9% της αξίας του φέτος, πιεζόμενο από την αύξηση των επιτοκίων από την FED, το ράλι του δολαρίου και την αποτυχία του να κεφαλαιοποίηση τον παραδοσιακό του ρόλο ως αντιστάθμισμα στην αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία. Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, επέλεξαν τα αμερικανικά ομόλογα ως το απόλυτο ασφαλές καταφύγιο, κάτι που σήμαινε ότι έπρεπε να αγοράσουν δολάρια. Αυτό οδήγησε σε πιέσεις στον χρυσό μέσα από ρευστοποιήσεις που έγιναν σε Exchange-Traded Funds (ETFs) και σορταρίσματα που βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι θέσεις στο SPDR Gold Trust GLD, το μεγαλύτερο ETF που στηρίζεται στον χρυσό έπεσαν στους 776,65 τόνους. Είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2016, με πτώση 11% από την κορυφή του Απριλίου.
«Αν κλείσει κάτω από τα 1.190 δολάρια η ουγγιά, η πτώση θα συνεχιστεί προς τα 1.150 δολάρια ή ακόμα περισσότερο… Δεν περιμένουμε μεγάλη αντίδραση καθώς όλα τα θεμελιώδη είναι αρνητικά για το χρυσό», δηλώνει ο Hareesh V επικεφαλής του τμήματος εμπορευμάτων για την Geojit Financial Services.