Σταθεροποιητικά κινείται το πετρέλαιο έπειτα από πολλές διακυμάνσεις, ιδιαίτερα μετά την είδηση ότι η πιο περιορισμένη προσφορά από την Σαουδική Αραβία αντισταθμίζει την υψηλότερη παραγωγή άλλων μεγάλων παικτών, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ.
Αυτή τη στιγμή το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,77% στα 49,01 δολάρια το βαρέλι. Το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,78% και διαμορφώνεται στα 51,96 δολάρια.
Η κρατική πετρελαϊκή της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, πρόκειται να περικόψει αποστολές προς πελάτες της σε όλο τον κόσμο τον Σεπτέμβριο, κατά τουλάχιστον 520.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Η μείωση συνάδει με τις δεσμεύσεις του βασιλείου στο πλαίσιο της συμφωνίας του με τους άλλους μεγάλους παραγωγούς εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Ωστόσο η παραγωγή πετρελαίου παραμένει υψηλή σε πολλές περιοχές του κόσμου και οι τιμές εξακολουθούν να κυμαίνονται περίπου τα επίπεδα της περιόδου 2011-2014.
«Η στήριξη έρχεται από έναν σταθεροποιούμενο αριθμό αμερικανικών εξεδρών πετρελαίου, από τα μειούμενα αμερικανικά αποθέματα και από την μείωση στις σαουδικές εξαγωγές», τόνισε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικών για τα εμπορεύματα στην Saxo Bank, στη διάρκεια του Reuters Global Oil Forum.
«Αλλά απέναντι σε αυτό εξακολουθούμε να έχουμε εύρωστη αύξηση παραγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Λιβύη και την Νιγηρία», πρόσθεσε πάντως.
Η παραγωγή της Λιβύης από το πεδίο της χώρας στη Σαχάρα έχει αρχίσει να επανέρχεται μετά την διακοπή που προκάλεσε μια ομάδα διαδηλωτών που μπήκαν μέσα σε μία από τις αίθουσες ελέγχου, ενημέρωσε η National Oil Corp.
Στο μεταξύ η παραγωγή του ΟΠΕΚ άγγιξε υψηλό ρεκόρ για το 2017 τον Ιούλιο, ενώ οι εξαγωγές του καρτέλ επίσης διαμορφώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Αξιωματούχοι μιας κοινής τεχνικής επιτροπής από παραγωγούς εκτός και εντός του καρτέλ συναντιούνται σήμερα στο Αμπού Ντάμπι, για να συζητήσουν τρόπους τόνωσης της συμμόρφωσης στα συμφωνηθέντα.
«Αν υποθέσουμε ότι δεν θα βγει τίποτα από τη συνάντηση στο Αμπού Ντάμπι σήμερα, η μεσοπρόθεσμη μοίρα του πετρελαίου πιθανότατα θα καθοριστεί από τα επίσημα στοιχεία που αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας για τα αποθέματα αύριο το απόγευμα», εκτίμησε ο Jeffrey Halley, ανώτατος αναλυτής αγορών στην OANDA στη Σιγκαπούρη.
Στην Ασία, σημερινά στοιχεία από την κινεζική Γενική Διεύθυνση Τελωνείων κατέδειξαν πως οι εισαγωγές αργού στη χώρα αυξήθηκαν κατά 13,6% κατά την περίοδο Ιουνίου-Ιανουαρίου σε ετήσια βάση, σε 247 εκατ. τόνους.
Ανοδικά κινούνται ασήμι και χρυσός, καθώς αποδυναμώνεται το δολάριο. Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,27% στα 1.268,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 0,79% και διαπραγματεύεται στα 16,38 δολάρια η ουγγιά.