Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει το πετρέλαιο - Νέο ρεκόρ για χρυσό

Νέο ρεκόρ καταγράφει η τιμή του χρυσού σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ενώ σε νέα υψηλά κινείται και η τιμή του αργού πετρελαίου, στα 96,3 δολάρια το βαρέλι, με το δολάριο να συνεχίζει την πτωτική πορεία του.

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η τιμή του χρυσού σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ενώ ανακάμπτει και η τιμή του αργού πετρελαίου, με το δολάριο να συνεχίζει την πτωτική πορεία του.

Το ακριβότερο αργό πετρέλαιο και η περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου αυξάνουν τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο, τόσο ως ”άμυνα” ενάντια στον πληθωρισμό όσο και ως εναλλακτική επένδυση.

Η τιμή του χρυσού, άμεσης παράδοσης, κατέγραψε άνοδο έως και 17,8 δολαρίων στα 876 δολάρια η ουγκιά στο Λονδίνο, ”σπάζοντας” το προηγούμενο ρεκόρ των 868,89 δολαρίων που καταγράφηκε στις 3 Ιανουαρίου. Η τιμή του χρυσού (παράδοση Φεβρουαρίου) αυξήθηκε έως και 18,3 δολάρια στα 880,30 δολάρια η ουγκιά στη Νέα Υόρκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές spot του χρυσού κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 31% το 2007, η μεγαλύτερη άνοδος από το 1979, όταν ο πληθωρισμός είχε ξεπεράσει το 13%.

Εν τω μεταξύ, ανακάμπτουν και οι τιμές του πετρελαίου από τα χαμηλά των τελευταίων πέντε εβδομάδων, καθώς εκτιμάται ότι οι επενδυτές ενδεχομένως να στραφούν στα εμπορεύματα, ως ”απάντηση” στο κατρακύλισμα των μετοχών.

Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε έως και 0,7% σήμερα, καθώς οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν για πέμπτη ημέρα λόγω ανησυχιών περί επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

H τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε κατά 1,2 δολάρια στα 96,33 δολάρια το βαρέλι.

Επισημαίνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 4,5% από το επίπεδο-ρεκόρ των 100,09 δολαρίων το βαρέλι που καταγράφηκε στις 3 Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v