Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα ανόδου για την τιμή του πετρελαίου

Άνοδο εμφανίζουν Brent και αμερικανικό αργό λόγω των μειωμένων αμερικανικών αποθεμάτων. Σημάδια επιβράδυνσης της ζήτησης στην Ασία. Οριακά χαμηλότερα ο χρυσός.

Ανοδικά κινούνται για δεύτερη ημέρα οι τιμές του πετρελαίου, λόγω της περαιτέρω πτώσης στα αμερικανικά αποθέματα και στο πιο αδύναμο δολάριο. Ωστόσο, η υπερπροσφορά στα προϊόντα διύλισης και οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη εξακολούθησαν να επηρεάζουν την αγορά.

Τα futures του Brent διαπραγματεύονται στα 49,37 δολάρια το βαρέλι, εμφανίζοντας άνοδο 1,17%. Το αμερικανικό αργό έχει ανέβει κατά 1,18% στα 47,99 δολάρια το βαρέλι, μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τους traders, η άνοδος οφείλεται κατά κύριο λόγω στην ελάττωση των αμερικανικών αποθεμάτων σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του δολαρίου,  που καθιστά το πετρέλαιο πιο φθηνό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η οικονομική επιβράδυνση και ο κορεσμός στα προϊόντα διύλισης επηρεάζουν αρνητικά τις αγορές πετρελαίου.

Παράλληλα, σημερινά στοιχεία του Thomson Reuters καταδεικνύουν ότι, έπειτα από ένα χρόνο σταθερής ανόδου στις τιμές του πετρελαίου, η ασιατική ζήτηση επιβραδύνεται ή και, βάσει ορισμένων μετρήσεων, υποχωρεί. Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά υποψιάζονται ότι δεν πρόκειται για κυκλικό φαινόμενο, αλλά περισσότερο για αποτέλεσμα πιο μόνιμων δομικών αλλαγών.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι ασιατικές εισαγωγές αργού έχουν μειωθεί –από επίπεδα ρεκόρ βέβαια- για τέσσερις συνεχόμενους μήνες και κατά 12% από το Μάρτιο και μετά, σε περίπου 82 εκατ. τόνους, δηλαδή 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η απροσδόκητη πτώση οφείλεται μερικώς στις συνθήκες στην Κίνα, την μεγαλύτερη καταναλώτρια της περιοχής, η οποία αντιστοιχεί στο 27% της ζήτησης Ασίας-Ειρηνικού και στο 13% της παγκόσμιας ζήτησης.

Μικρή πτώση 0,04% εμφανίζει ο χρυσός στα 1.366,70 δολάρια η ουγκιά, ενώ υποχωρεί και το ασήμι κατά 0,26%, στα 20,15 δολάρια, σύμφωνα με το MarketWatch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v