Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πτώση 4% για το πετρέλαιο

Μετά το ράλι του 10% της Παρασκευής, οι τιμές του πετρελαίου κάνουν νέα "βουτιά" έως και 4%, μετά την ανακοίνωση του Ιράν για παραγωγή-ρεκόρ τον Δεκέμβριο.

Η παραγωγή-ρεκόρ του Ιράκ, που έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη υπερκορεσμένη αγορά πετρελαίου, δημιουργεί νέες πιέσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού», που χάνουν μεγάλο μέρος των κερδών της Παρασκευής.

Τα futures του Brent, που την Παρασκευή έφθασαν να ενισχύονται έως και 10%, υποχωρούν αυτήν την ώρα κατά 3,23% στα 31,14 δολάρια το βαρέλι, έχοντας λίγο νωρίτερα καταγράψει απώλειες 4% στα 30,83 δολάρια. Πτώση 3,39% για το αμερικανικό αργό στα 31,10 δολάρια.

Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε σήμερα στο Reuters πως η παραγωγή πετρελαίου της χώρας άγγιξε επίπεδο ρεκόρ τον Δεκέμβριο, με τα πετρελαιοφόρα πεδία να παράγουν έως και 4,13 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ινδονησίας στον ΟΠΕΚ είπε πως είναι περιορισμένη η διάθεση μεταξύ των χωρών του Οργανισμού για δράσεις που θα στηρίξουν τις τιμές, καθώς μόνο μια χώρα στηρίζει την πραγματοποίηση έκτακτης σύσκεψης για το θέμα.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ τόνισε πως είνα κρίσιμης σημασίας να υπάρξει διαπραγμάτευξη μεταξύ του ΟΠΕΚ και των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών εκτός Οργανισμού για  να επιλυθεί το ζήτημα, προειδοποιώντας πως τίθενται σε κίνδυνο επενδύσεις.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v