Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδο 3,1% κατέγραψαν οι πετρελαϊκές τιμές

Δυναμικό ριμπάουντ επεφύλασσε η Τετάρτη σε όσους παρακολουθούν την κίνηση των συμβολαίων στο energy complex. Τα futures παράδοσης Αυγούστου τερμάτισαν το floor session στα 75,85 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη 3,1%.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Δυναμικό ριμπάουντ επεφύλασσε η Τετάρτη σε όσους παρακολουθούν την κίνηση των συμβολαίων στο energy complex, με το αρνητικό σερί των προηγούμενων συνεδριάσεων της τρέχουσας χρηματιστηριακής εβδομάδος να διακόπτεται και το σύνολο των προϊόντων που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης να κλείνουν στα απόλυτα σχεδόν υψηλά της ημέρας.

Τα non bearish, ανακοινωθέντα από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας (DoE) στοιχεία που αφορούν τα εβδομαδιαία αποθέματα ενέργειας, εξελήφθησαν ως αφορμή για επιθετικό ”μάζεμα” συμβολαίων από τους traders, καθώς η διατήρηση υψηλής παραγωγικής δυναμικότητας στα διυλιστήρια με ήπιο build αποθεμάτων στη βενζίνη και η υποχώρηση των αποθεμάτων αργού (κοντά στις μέσες προσδοκίες των διεθνών αναλυτών ενέργειας), διατηρούν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για ”σφικτή” αγορά μεσούσης της περιόδου υψηλής ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.



Οδηγός της μεσοβδόμαδης αυτής κούρσας υπήρξε το αργό, με τα futures παράδοσης Αυγούστου να τερματίζουν το floor session στα 75,85 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη 3,1% και μάλιστα να ”χτυπάνε” και τα 76 δολάρια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, λίγα λεπτά μετά (!).

Στα προϊόντα τα κέρδη ήταν μικρότερα αλλά όχι ευκαταφρόνητα, με τη βενζίνη (RBOB παράδοσης Αυγούστου) να κλείνει το floor session κοντά στα 209 σεντς το γαλόνι, +2%, το δε πετρέλαιο θέρμανσης να ακολουθεί από κοντά και να διαμορφώνεται στα 207 σεντς το γαλόνι, +1,95% (futures Αυγούστου).

Στα πολύτιμα μέταλλα εξάλλου, οι πιέσεις στο ευρώ επηρέασαν αρνητικά την αγορά. Συγκεκριμένα, στα 674,5 δολάρια ανά ουγκιά διαπραγματεύονταν αργά το βράδυ τα συμβόλαια του χρυσού για τον Αύγουστο, μειωμένα κατά 1,5%, ενώ ο άργυρος υποχωρούσε στα 13.14 δολάρια η ουγκιά (σειρά Σεπτεμβρίου), με σημαντικές απώλειες της τάξεως του 2,25%.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v