Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Έκρηξη” στις πετρελαϊκές τιμές βλέπει η ΙΕΑ

Με κρίση στις προμήθειες πετρελαίου πρόκειται να έλθει αντιμέτωπος ο κόσμος μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η οποία θα οδηγήσει τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ και θα αυξήσει την εξάρτηση της Δύσης από τον OPEC, προειδοποιεί η International Energy Agency.

Με κρίση στις προμήθειες πετρελαίου πρόκειται να έλθει αντιμέτωπος ο κόσμος μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η οποία θα οδηγήσει τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ και θα αυξήσει την εξάρτηση της Δύσης από τον OPEC, προειδοποιεί η International Energy Agency.

Στην πιο σοβαρή της προειδοποίηση μέχρι σήμερα, σχετικά με τις προοπτικές των καυσίμων, η ΙΕΑ τόνισε ότι ”τα πετρελαϊκά αποθέματα φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα μέσα σε πέντε χρόνια” και ότι ”υπάρχουν προοπτικές για ακόμα πιο περιορισμένες αγορές φυσικού αερίου στο τέλος της δεκαετίας”.

Η ΙΕΑ σημείωσε ότι οι προμήθειες μειώνονται με ρυθμό ταχύτερο του αναμενόμενου στις ”ώριμες” περιοχές, όπως η Βόρεια Θάλασσα ή το Μεξικό, ενώ οι προοπτικές στις νέες περιοχές, όπως η ρωσική Άπω Ανατολή, έρχονται αντιμέτωπες με μεγάλες καθυστερήσεις. Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση αυξάνεται, λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης στις αναδυόμενες χώρες.

Το πρόβλημα τονίζεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι η προμήθεια από χώρες που δεν είναι μέλη του OPEC θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1%, ποσοστό που είναι λιγότερο από το ήμισυ του ρυθμού με τον οποίον αυξάνεται η ζήτηση.

Το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της αυξανόμενης κατανάλωσης και της μειούμενης προμήθειας από τις χώρες εκτός OPEC θα αναγκάσει τον Οργανισμό να αυξήσει κατακόρυφα την παραγωγή του μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Lawrence Eagles, επικεφαλής του τμήματος πετρελαϊκής αγοράς της ΙΕΑ, δήλωσε στους ”Financial Times” ότι ”αν φθάσουμε στο σημείο όπου οι προμήθειες είναι ανεπαρκείς, ο μόνος τρόπος να υπάρξει εξισορρόπηση στην αγορά θα είναι μέσω υψηλότερων τιμών και μείωσης της ζήτησης”.

Η έκθεση της ΙΕΑ για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς πετρελαίου έρχεται τη στιγμή που οι τιμές του μαύρου χρυσού πλησιάζουν τα επίπεδα ρεκόρ του προηγούμενου έτους. Η τιμή του Brent τη Δευτέρα ενισχύθηκε κατά 72 σεντς, αγγίζοντας το υψηλό 11μήνου των 76,34 δολαρίων το βαρέλι.

Τα διυλιστήρια ήδη πληρώνουν τιμές-ρεκόρ, καθώς οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο έχουν ”κόψει” την έκπτωση με την οποία πωλούν το πετρέλαιό τους, σύμφωνα με ανάλυση των ”FT”. Οι περισσότερες από τις εκπτώσεις αυτές έχουν μειωθεί στα επίπεδα του 2006, ή ακόμα και σε χαμηλό εξαετίας.

Η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 2,2% τα επόμενα πέντε χρόνια, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων για αύξηση της τάξης του 2%, και θα φθάσει τα 95,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2012. Η Κίνα, η Μέση Ανατολή και άλλες αναδυόμενες χώρες θα ηγηθούν της αύξησης.

Η βρετανική παραγωγή πετρελαίου αναμένεται ότι θα εμφανίσει κάθετη πτώση από τα 1,7 εκατ. βαρέλια σήμερα, σε μόλις 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2012, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

Η ΙΕΑ εκτιμά πως ο OPEC θα πρέπει να προμηθεύει περίπου 36,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2012, έναντι 31,3 εκατ. βαρελιών σήμερα. Αυτό θα μείωνε τα αποθέματα του καρτέλ στο ”ελάχιστο επίπεδο” του 1,6% της παγκόσμιας ζήτησης, έναντι 2,9% το 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v