Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε υψηλό 9 μηνών το Brent

Η προέλαση των τζιχαντιστών και η προειδοποίηση Ομπάμα για τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης σε γειτονικά κράτη είναι οι βασικοί παράγοντες για τη νέα ανοδική πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο βρίσκεται η τιμή του μαύρου χρυσού καθώς οι τζιχαντιστές κερδίζον έδαφος στο Ιράκ, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποιεί ότι η κρίση μπορεί να επηρεάσει και άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, τη τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια Αυγούστου ενισχύεται κατά 0,7% στα 115,18 δολ ανά βαρέλι. Στην αμερικανική αγορά, η τιμή του αργού για συμβόλαια Αυγούστου ενισχύεται κατά 62 σεντ, στα 107,45 δολ. ανά βαρέλι.

Σημειώνεται πως η τιμή πετρελαίου Brent ενισχύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 1,2% καθώς κλιμακώνεται η βία στο Ιράκ, που είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ.

Οι ισλαμιστές αντάρτες πήραν τον έλεγχο των εδαφών του Ιράκ στα σύνορα με την Ιορδανία και τη Συρία. Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα, μιλώντας από το CBS δήλωσε πως η σύγκριση μπορεί να μεταφερθεί και σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας.

«Βλέπουμε νέα άνοδο στις τιμές, παρά το γεγονός ότι η προσφορά πετρελαίου δεν έχει επηρεαστεί στο Ιράκ» εξηγεί ο Carsten Fritsch της Commerzbank και συμπληρώνει: «Είναι ο φόβος που οδηγεί υψηλότερα τις τιμές και όχι τα πραγματικά προβλήματα στην προφορά. Αυτά είναι μάλλον απίθανο να υπάρξουν»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v