Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακά πάνω από τα $108 κινείται το Brent

Ήπιες πιέσεις για την τιμή του πετρελαίου. Η αιφνιδιαστική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και οι υποσχέσεις του Ιράν για εξομάλυνση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήπιες πιέσεις στην περιοχή των 108 δολ., ανά βαρέλι δέχεται η τιμή του πετρελαίου Brent καθώς τα μηνύματα για τη διεθνή οικονομία συνθέτουν μία συγκεχυμένη εικόνα, ενώ παράλληλα ο πρόεδρος του Ιράν προβλέπει «εξομάλυνση» των σχέσεων της Τεχεράνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τιμή πετρελαίου Brent, υποχώρησε ακόμη και τα 107,85 δολ. ανά βαρέλι και τώρα καταγράφει υποχώρηση 0,16% στα 108,10 δολ. ανά βαρέλι.

Η πρώτη σημαντική είδηση της σημερινής συνεδρίασης ήταν η αιφνιδιαστική μείωση του δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ της κινεζικής μεταποίησης και μάλιστα σε περιοχή συρρίκνωσης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης της HSBC μειώθηκε στο 49,6 από 50,5 το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση στο 50,3. Αντιθέτως, τώρα ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 50, δηλαδή σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων.

Τα αντίστοιχα στοιχεία από την ευρωζώνη όμως, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης αναρριχήθηκε τον Ιανουάριο στο 53,2 από 52,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ήταν λιγότερο αισιόδοξοι προβλέποντας – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters –ενίσχυση στο 52,4.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, μιλώντας από το Νταβός, ανέφερε ότι «αφού εφαρμοστεί η συμφωνία, οι σχέσεις με την Ευρώπη θα εξομαλυνθούν». Διαβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων «δεν έχει καμία θέση στην αμυντική στρατηγική του Ιράν» και δήλωσε πως η χώρα του έχει τη δυνατότητα να γίνει μία από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v