Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει το Brent με το βλέμμα στην οικονομία

Πλησιάζει τα $108 δολ. ανά βαρέλι η τιμή πετρελαίου Brent. Οι νέες προβλέψεις της ΙΕΑ για την παγκόσμια ζήτηση, η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.

Φρένο στην πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου βάζει η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας η οποία αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τη διεθνή ζήτηση μαύρου χρυσού. Επισημαίνοντας την ανάκαμψη των οικονομιών του ΟΟΣΑ, η ΙΕΑ προβλέπει πλέον αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως και προειδοποιεί πως η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ δεν αρκεί για να καλυφθεί η ζήτηση.

Έτσι, η τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια Μαρτίου ενισχύεται κατά 1,14 δολ., στα 107,49 δολ. ανά βαρέλι. «Ο κόσμος ενθαρρύνεται από τη θετική εικόνα στις ΗΠΑ» εξηγεί ο Christopher Bellew της Jefferies Bache και συμπληρώνει: «Οι ενέργειες της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να κάνουν νέα ένεση ρευστότητας μπορεί επίσης να βελτιώσει την εικόνα και στην Κίνα».

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε ένεση ρευστότητας 42 δισ. δολ. στο διατραπεζικό σύστημα, διευρύνοντας παράλληλα το μηχανισμό χρηματοδότησης ώστε να έχουν πρόσβαση και οι μικρομεσαίοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v