Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ύψη το νικέλιο με την απαγόρευση της Ινδονησίας

Με μία πρωτοφανή απόφαση, η κυβέρνηση της Τζακάρτα απαγόρευσε τις εξαγωγές ακατέργαστου νικελίου και βωξίτη. Η αντίδραση της αγοράς και το "δωράκι" για τις μεταλλευτικές της Αυστραλίας.

Άλμα καταγράφεται στις τιμές των μετάλλων και ειδικότερα του νικελίου μετά την πρωτοφανή απόφαση της Ινδονησίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές ακατέργαστων μεταλλευμάτων. Οι αναλυτές προειδοποιούν για ενδεχόμενα προβλήματα επάρκειας στην προσφορά με αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο στις τιμές των μετάλλων αλλά και τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου.

Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα μεταλλεύματος νικελίου, ενώ ο κλάδος νικελίου και βωξίτη της χώρας έχει ετήσιες εξαγωγές που ξεπερνούν τα 2 δισ. δολ. Η κυβέρνηση της Τζακάρτα προσπαθεί με αυτή την απέλπιδα προσπάθεια να αναγκάσει τα εγχώρια μεταλλεία να κάνουν το βήμα σε δραστηριότητες μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, πέρα από την εξαγωγή των ακατέργαστων μεταλλευμάτων σε ξένους αγοραστές. Μετά από έντονες συζητήσεις και αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αποφάσισε να μην απαγορεύσει τις εξαγωγές χαλκού, σιδηρομεταλλευμάτων, χαλκού και ψευδάργυρου.

Στο London Metal Exchange τα συμβόλαια τρίμηνης παράδοσης νικελίου αναρριχήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων, καταγράφοντας αύξηση 2,4% στα 14.190 δολ. ανά τόνο. Οι αυστραλιανές μεταλλευτικές εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν σημαντικά από την απόφαση της Ινδονησίας και έτσι οι μετοχές τους κατέγραψαν μίνι ράλι. Η μετοχή της Alumina ενισχύθηκε κατά 3,6% σε υψηλό 10 μηνών, της Mincor Resources κατά 4,4% και της Western Areas κατά 8,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v