Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά το Brent εν μέσω ιρανικών πιέσεων

Με την Τεχεράνη να διαμηνύει στον ΟΠΕΚ ότι θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής "ακόμη κι αν η τιμή υποχωρήσει στα 20 δολ." το Brent κινείται πτωτικά. Υποχωρεί στα 112 δολ. ανά βαρέλι.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν για την τιμή πετρελαίου Brent εν μέσω της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ και ενώ η Τεχεράνη διαμηνύει ότι θα προχωρήσει πάσει θυσία σε αύξηση της παραγωγής της. Συγκεκριμένα., η τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια Ιανουαρίου υποχωρεί κατά 31 σεντ στα 112,31 δολ. ανά βαρέλι.

Τα μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ συνεδριάζουν στη Βιέννη και αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητη την παραγωγή τους, αλλά οι πιέσεις για τη μετέπειτα πορεία είναι έντονες, καθώς οι συνθήκες στην αγορά μαύρου χρυσού αλλάζουν ριζικά. Η μεγαλύτερη αλλαγή δεν είναι άλλη από την προσωρινή πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις έξι διεθνείς δυνάμεις, που ενδεχομένως να ανοίγει το δρόμο για οριστική άρση των κυρώσεων. Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν δήλωσε «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας σε αυτό το θέμα. Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες θα φτάσουμε την παραγωγή μας στα 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως ακόμη κι αν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει στα 20 δολ. ανά βαρέλι».

Η Τεχεράνη με την στάση της "ασκεί πιέσεις προς άλλα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ να μειώσουν εκείνα την παραγωγή τους ώστε να μην υποχωρήσει σημαντικά η τιμή του μαύρου χρυσού» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Η Σαουδική Αραβία, η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου και ο de facto ηγέτης του καρτέλ, αναμένεται να δεχθεί τις εντονότερες πιέσεις να μειώσει τη δική της παραγωγή καθώς άλλωστε παράγει κοντά σε επίπεδα ρεκόρ». Το Ριάντ όμως, δεν δείχνει να συμφωνεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v