Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρισμένη στα δύο η αγορά πετρελαίου

Ξεπερνά τα $12 ανά βαρέλι το premium μεταξύ Brent και αμερικανικού WTI. Η μείωση της παραγωγής στη Λιβύη ωθεί το Brent πάνω από τα 109 δολ/βαρέλι. Απροσδόκητη αύξηση αποθεμάτων στις ΗΠΑ που "ρίχνει" το WTI προς τα 97 δολ/βαρέλι

Πάνω από τα 109 δολ. ανά βαρέλι παραμένει η τιμή πετρελαίου Brent καθώς τα προβλήματα παραγωγής στη Λιβύη διαταράσσουν τις εξαγωγές μαύρου χρυσού προς Ευρώπη και Ασία. Στον αντίποδα, η τιμή του αργού στην αμερικανική αγορά (WTI) κινείται πτωτικά προς τα 97 δολ. ανά βαρέλι καθώς η αύξηση των αποθεμάτων μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ ξεπερνά τις προσδοκίες.

Έτσι, το premium μεταξύ της τιμής Brent και του αμερικανικού σημείου αναφοράς υπερβαίνει τα 12 δολ ανά βαρέλι.

Συγκεκριμένα, το Brent για συμβόλαια Δεκεμβρίου ενισχύεται κατά 38 σεντ, στα 109,39 δολ ανά βαρέλι. Αντιθέτως, το αμερικανικό αργό WTI υποχωρεί κατά 92 σεντ, στα 97,28 δολ. ανά βαρέλι.

Όπως προαναφέρθηκε το Brent επηρεάζεται από τη σημαντική μείωση των εξαγωγών μαύρου χρυσού στη Λιβύη στα περίπου 90.000 βαρέλια την ημέρα (που αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 10% της ημερήσιας δυναμικής), καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στα λιμάνια και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη θα εξομαλυνθεί σύντομα» αναφέρει και ο αναλυτής της Commerzbank, Carsten Fritsch και συμπληρώνει: «Κατά συνέπεια, η αγορά πετρελαίου είναι αυτή την στιγμή χωρισμένη στα δύο: σφιχτή προσφορά στην Ευρώπη σε σύγκριση με την άφθονη επάρκεια στις ΗΠΑ. Με αυτές τις συνθήκες, η διαφορά της τιμής μεταξύ Brent και WTI θα παραμένει υψηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα». Σημειώνεται ότι το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v