Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλμα 2,5% για την τιμή του χρυσού

Στα 1,320 δολ. ανά ουγκιά αναρριχήθηκε η τιμή του χρυσού. Η έντονη κριτική αναλυτών και Τύπου για τα τεκταινόμενα στην Ουάσιγκτον και τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Ισχυρή άνοδο καταγράφει η τιμή του χρυσού στον απόηχο της συμφωνίας για την αποτροπή της χρεοκοπίας των ΗΠΑ, την τελευταία στιγμή. Η τιμή spot κινείται σε υψηλό μίας εβδομάδας καταγράφοντας άνοδο 2,5% στα 1.320 δολ ανά ουγκιά.

Οι αναλυτές και ο ξένος Τύπος ήταν έντονα επικριτικοί για τα όσα έγιναν στην Ουάσγικτον κάνοντας λόγο για «γελοιότητες» με τεράστια ζημία και κόστος ευκαιρίας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την 35σέλιδη νομοθεσία που αίρει το «λουκέτο» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και αυξάνει το όριο χρέους της χώρας. Αν και η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο παρά πέντε θα παρατείνει την δυνατότητα δανεισμού των ΗΠΑ μόνο μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας θα διαθέτει τα εργαλεία να παρατείνει προσωρινά την δυνατότητα δανεισμού της και πέραν αυτής της ημερομηνίας.

Για την αγορά του χρυσού, το πιο σημαντικό συμπέρασμα από τα όσα συνέβησαν στην Ουάσιγκτον είναι πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει ανέπαφα τα αντισυμβατικά μέτρα της νομισματικής πολιτικής (την περιβόητη ποσοτική χαλάρωση) τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. «Το tapering θα αναβληθεί πολύ περισσότερο και αυτό μάλλον είναι η βασική αιτία για την ενίσχυση των τιμών του χρυσού» εξηγεί ο Daniel Briesemann της Commerzbank.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v