Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Τρελό” ράλι στα εμπορεύματα

Τα λόγια είναι ...περιττά για την αγορά των πολύτιμων μετάλλων, καθώς τα νούμερα που γράφονται στο ταμπλό του χρηματιστηρίου Comex της Νέας Υόρκης έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες και των πλέον αισιόδοξων. Σήμερα ήταν η σειρά του αργύρου (14.93 δολ./ουγκιά) να λάμψει, υπερβαίνοντας σε ημερήσια απόδοση το χρυσό που έκλεισε στα 721 δολάρια την ουγκιά.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Τα λόγια είναι ...περιττά για την αγορά των πολύτιμων μετάλλων, καθώς τα νούμερα που γράφονται στο ταμπλό του χρηματιστηρίου Comex της Νέας Υόρκης έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες και των πλέον αισιόδοξων, οι οποίοι έβλεπαν και έπαιζαν το σενάριο της ανόδου των τιμών με σύμμαχο τους γνωστούς παράγοντες που έχουν αναλυθεί από τη στήλη αυτή αρκετές φορές.

Με τους πρωταγωνιστές της συνεδρίασης να εναλλάσσονται κάθε ημέρα, ήταν η σειρά του αργύρου να λάμψει αυτή τη φορά, υπερβαίνοντας σε ημερήσια απόδοση το χρυσό. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου κέρδιζαν αργά το βράδυ (10 μ.μ ώρα Ελλάδος) ποσοστό 4.6% και διαπραγματεύονταν στα 14.93 δολ./ουγκιά, σε μικρή απόσταση από το νέο υψηλό των $15.24 που είχαν καταγράψει νωρίς το απόγευμα, λίγη ώρα μετά την έναρξη του floor session στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ενισχυμένος κατά 2.2% ήταν ο χρυσός, με τη λήξη του Ιουνίου να ”βλέπει” το κίτρινο μέταλλο στα 721 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ στα $400 ανά ουγκιά (!) έκανε settlement το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου, κερδίζοντας σχεδόν 10 δολάρια (+2.5%) σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο.

Στο energy complex τώρα, η ισχύς των αγοραστών επιβεβαιώθηκε από τις ενδοσυνεδριακές ”διαδρομές” των συμβολαίων από το αρνητικό πρόσημο στο θετικό, με την αγορά να ισορροπεί τελικά κρατώντας το ”συν”. Έτσι, στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο λήξεως Ιουνίου στο αργό πετρέλαιο τύπου WTI έκλεισε στα 73.32 δολ./βαρέλι (+1.65%), έχοντας αναρριχηθεί μέχρι τα $73.90. Εντυπωσιακή ήταν η βενζίνη, με τα συμβόλαια του Ιουνίου να ενισχύονται κατά 2.31%, στα 221.96 cents το γαλόνι. Στον αντίποδα, αρνητική ήταν η εικόνα για το φυσικό αέριο, με τη σειρά του Ιουνίου να διαμορφώνεται στα $6.649 δολ./MmBtu, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 3.64%.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v