Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλώβητο το ευρώ από τις εξελίξεις στην Ιβηρική

Το ενιαίο νόμισμα ενισχύεται παρά την πολιτική κρίση στην Πορτογαλία και την υποβάθμιση των ισπανικών τραπεζών καθώς οι επενδυτές τοποθετούνται βάσει των εκτιμήσεων για τις κινήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ιδιαιτέρως ανθεκτικό αποδεικνύεται το ευρώ του οποίου η ισοτιμία δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τις νέες αρνητικές ειδήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ΕΕ.

Το ενιαίο νόμισμα έχει καλύψει πλήρως τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα με το άκουσμα της πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία, αλλά και την υποβάθμιση 30 ισπανικών τραπεζών από την Moody’s και πλέον οι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο παράγοντας που χαράσσει τάση στην αγορά συναλλάγματος είναι οι εκτιμήσεις ως προς την διαμόρφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και της Fed. Τα ξέρνα πρακτορεία παράλληλα, κάνουν λόγο για τοποθετήσεις από κεντρικές τράπεζες

Συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί το ενιαίο νόμισμα υποχωρούσε στα 1,4049 δολ.. Αργά το προηγούμενο βράδυ ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δεν κατάφερε να περάσει το τέταρτο πακέτο μέτρων λιτότητας με αποτέλεσμα την παραίτηση του πρωθυπουργού Jose Socrates. Η εξέλιξη αυτή, αφενός κατά τους αναλυτές φέρνει την Πορτογαλία πιο κοντά στον μηχανισμό στήριξης, αφετέρου ουσιαστικά αποκλείει την όποια συμφωνία στην σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης.

Λίγες ώρες αργότερα όμως, το ευρώ είχε καλύψει πλήρως το χαμένο έδαφος με αποτέλεσμα να ενισχύεται κατά 0,3% και να διαπραγματεύεται στα 1,4125 δολ. Η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων πιθανότατα από τον Απρίλιο φαίνεται πως είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ανάκαμψη του ευρώ. \

Ο Juergen Stark, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πως τα επιτόκια του ευρώ «δεν μπορούν να μείνουν σε χαμηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» συμπληρώνοντας ότι οι αγορές «κατάλαβαν σωστά το μήνυμα της ΕΚΤ» αναφερόμενος στις προ ημερών δηλώσεις του Jean Claude Trichet.

Αντιθέτως, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν δείχνει διατεθειμένη ούτε να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων ούτε να μεταβάλει την πολύκροτη πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v