Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 16 ετών το γεν έναντι του δολαρίου

Σε υψηλό 16 ετών διαπραγματεύεται το γεν έναντι του δολαρίου καθώς μεγάλα hedge funds κλέινουν carry trades. Παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπώνίας, αναμένουν οι αναλυτές.

Σε υψηλό σχεδόν 16 ετών διαπραγματεύεται το γεν έναντι του δολαρίου καθώς μεγάλα hedge funds αγοράζουν το ιαπωνικό νόμισμα για να καλύψουν ανοικτές θέσεις, ενω εντείνονται οι φήμες ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες θα αγοράσουν γεν προκειμένου να αποζημιώσουν τους πληγέντες από τις καταστροφές στη χώρα. 

Το γεν κατέγραψε άνοδο έως και 4% έναντι του δολαρίου μέσα σε διάστημα λεπτών, και η ισοτιμία έπεσε κάτω απο τα 80 γεν στο δολάριο για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 1995, προκαλώντας σοκ στις αγορές συναλλάγματος.

Αναλυτές αναμένουν παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, καθώς η μεγάλη άνοδος του ιαπωνικού νομίσματος δυσκολεύει τις εξαγωγές και προκαλεί αναταράξεις σε μια περίοδο που η οικονομία προσπαθεί να ανταπεξέλθει απο στο τριπλό πλήγμα απο το σεισμό, το τσουνάμι και την εξελισσόμενη πυρηνική κρίση.

Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς συναλλάγματος, η απότομη άνοδος του γεν, ακόμη και σε επίπεδα που δεν είχε "δει" μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οφείλεται κυρίως στην υπαρξη μεγάλου αριθμού Carry Trades από μεγάλα hedge funds, ανοικτών δηλαδή θέσεων δανεισμού στο γεν, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με το ιαπωνικό νόμισμα ( που έχει χαμηλό επιτόκιο) διαφόρων ειδών μοχλευμένες επενδύσεις.

Η άνοδος της ισοτιμίας του γεν όμως, οδήγησε σε μαζίκες κινήσεις κλεισίματος αυτών των θέσεων (που προϋποθέτουν αγορά του ίδιου του νομίσματος) απο τα hedge funds, δημιουργώντας "σεισμό" στις αγορές συναλλάγματος που διακινούν ποσά της τάξεως των τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αντίστοιχα, το ευρώ υποχωρεί 0,6% σε σχέση με το δολάριο στα 1,3920 δολ. έναντι 1,3998 την προηγούμενη μέρα.

--- "Ηθική" στήριξη από τους G7 ζητά η Ιαπωνία

Εν τω μεταξύ, οι G7 πραγματοποιούν σήμερα σύνοδο προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις από την επιδεινούμενη πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, όπως γνωστοποίησαν ιάπωνες αξιωματούχοι, οι οποίοι ωστόσο αρνήθηκαν ότι υπάρχει ανάγκη για κοινή παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος.

Νωρίτερα, πηγή από τους G7 είχε δηλώσει στο Reuters ότι η συνεδρίαση θα αφορά μέτρα για να ηρεμήσουν οι αγορές. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Kaoru Yosano, επέμεινε ότι το γεν και οι ιαπωνικές χρηματιστηριακές αγορές δεν βρίσκονται σε αναταραχή και πως η κυβέρνηση θα ήθελε οι G7 απλώς να παράσχουν ψυχολογική στήριξη στις αγορές και όχι να παρέμβουν.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας Yoshihiko Noda, ο υπουργός Οικονομικών καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης απέδωσαν την εκτίναξη του γεν σε κερδοσκοπία και όχι σε fund flows.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v