Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκοτσέζικο ντους για γεν και πετρέλαιο

Ακραίες διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος και την αγορά πετρελαίου. Το γεν ανακάμπτει από το ιστορικό χαμηλό καθώς οι αγορές αναμένουν την αντίδραση της G7, ενώ το Brent καταγράφει άλμα 2,3% πάνω από τα $113.

Εντονότατες διακυμάνσεις καταγράφονται στην αγορά συναλλάγματος αλλά και στην αγορά πετρελαίου με την προσοχή των αγορών να στρέφεται αφενός στην κρίσιμη σύνοδο της G7 για την Ιαπωνία αφετέρου στην κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή.

Το ιαπωνικό νόμισμα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα βρέθηκε να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, στα 76,25 γεν έναντι του δολαρίου. Οι αναλυτές επισημαίνουν αφενός την ανάγκη για επαναπατρισμό αρκετών ιαπωνικών κεφαλαίων υπό αυτές τις ακραίες συνθήκες κρίσης αλλά και στο κλείσιμο πολλών θέσεων carry trades από μεγάλα hedge funds.

Η αντίδραση του Τόκιο όμως, ήταν άμεση δεδομένου μάλιστα ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας συνηθίζει να παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος προκειμένου να εμποδίσει την δημιουργία ανταγωνιστικού μειονεκτήματος για τους Ιάπωνες εξαγωγείς. Η τελευταία παρέμβαση ήταν τον Σεπτέμβριο του 2010. Ο υπουργός Οικονομικών του Τόκιο, Yoshihiko Noda έκανε λόγο για «κινήσεις νευρικότητας» και προειδοποίησε ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στις αγορές».

Επιπλέον, οι αγορές αναμένουν την τηλεδιάσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών και των υπουργών Οικονομικών της G7, με βασικό θέμα στην ατζέντα των καθησυχασμό των αγορών μετά την τραγωδία στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, από την οποία το Τόκιο δηλώνει ότι ζητά "ηθική στήριξη". Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως το Τόκιο θα ζητήσει την άτυπη συμφωνία των εταίρων του για να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος μεμονωμένα, ενώ ορισμένοι αναφέρουν και το ενδεχόμενο συντονισμένης παρέμβασης από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι εκτιμήσεις αυτές οδήγησαν σε υποχώρηση του ιαπωνικού νομίσματος στα 78,59 γεν ανά δολάριο, αν και οι αναλυτές επισημαίνουν πως εξακολουθεί να υπάρχει κλίμα έντονης νευρικότητας και μεγάλων διακυμάνσεων.

Άλμα 2,3% στην τιμή του Brent - Πάνω από τα 113 δολ/βαρέλι

Εξίσου έντονες είναι οι διακυμάνσεις τις τελευταίες ημέρες στην αγορά πετρελαίου. Τις τελευταίες έξι ημέρες από τον σεισμό των 9 ρίχτερ στην Ιαπωνία, η τιμή του πετρελαίου είχε υποχωρήσει κατά 4%, αγγίζοντας την Τετάρτη χαμηλό τριών εβδομάδων με την τιμή Brent στα 107,35 δολ/βαρέλι. Καθώς όμως, κλιμακώνονται οι οι εντάσεις στο Μπαχρέιν, ενώ παράλληλα η Ιαπωνία καλεί τα διυλιστήρια της χώρας να αυξήσουν την παραγωγή τους ώστε να καλυφθεί το κενό που αφήνει η κατάρρευση του εργοστασίου της Φουκουσίμα, η τιμή του μαύρου χρυσού αναρριχάται εκ νέου.

Η τιμή Brent βρίσκεται πάλι πάνω από τα 113 δολ/βαρέλι καταγράφοντας άλμα 2,31% ενώ η τιμή του αργού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα 100 δολ/βαρέλι με άνοδο 2,06%.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δημιουργούν νέα δεδομένα τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης. Στο Μπαχρέιν, η κυβέρνηση προχώρησε στην σύλληψη έξι ηγετών της αντιπολίτευσης ενώ μία ημέρα νωρίτερα με τανκ και ελικόπτερα έκανε έφοδο στην κεντρική πλατεία του Μαργαριταριού όπου είχαν στρατοπεδεύσει οι διαδηλωτές. Επισημαίνεται ότι το Μπαχρέιν απέχει μόλις 100 χλ από την πετρελαϊκή βιομηχανία Dhahran της Σαουδικής Αραβίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v