Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητική κίνηση από την τουρκική λίρα

Το αμερικανικό νόμισμα είναι 0,7% χαμηλότερα σε σχέση με τη λίρα, στις 4,54 λίρες ανά δολάριο. Χθες, το τουρκικό νόμισμα άγγιξε το 4,5990. Γιατί η ενίσχυση μπορεί να είναι προσωρινή και πώς η Τουρκία μία από τις πιο εκτεθειμένες αναδυόμενες αγορές.

Θετικά πρόσημα σήμερα για τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών. Η τουρκική λίρα ενισχύεται έναντι του δολαρίου μετά την υποχώρηση σε μία σειρά από ιστορικά χαμηλά, χθες Δευτέρα.

Το αμερικανικό νόμισμα είναι 0,7% χαμηλότερα σε σχέση με τη λίρα, στις 4,54 λίρες ανά δολάριο. Χθες, το τουρκικό νόμισμα άγγιξε τις 4,5990 λίρες ανά δολάριο.

Την ίδια ώρα το ραντ Νότιας Αφρικής επίσης αντιστρέφει πορεία, μετά την υποχώρηση στο χαμηλότερο επίπεδο από την ανάληψη της ηγεσίας από τον Ραμαφόσα, σε σχέση με το δολάριο χθες. Το δολάριο τελεί υπό διαπραγμάτευση σήμερα περίπου 1,3% χαμηλότερα, στα 12,50 ραντ ανά δολάριο.

Παρ’ όλα αυτά, η ανάκαμψη μπορεί να είναι προσωρινή. Σύμφωνα με τον Radoslaw Bodys, υπεύθυνο στρατηγικής στην HSBC, οι μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης και η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κάνουν την Τουρκία μία από τις πιο εκτεθειμένες αναδυόμενες αγορές στις πιο σφιχτές παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας, καθώς η πρόσβαση στην ξένη χρηματοδότηση μπορεί να γίνει πιο δύσκολη. Το γεγονός είναι αρνητικό για το νόμισμα, για τον πληθωρισμό και για την ανάπτυξη.

Το ευρώ με ημερήσια κέρδη 0,18% αλλάζει χέρια στο 1,1812 δολάριο, ο δείκτης δολαρίου -έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρεί 0,3% στα 93,37 και η στερλίνα ενισχύεται 0,3%, στο 1,3471.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v