Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς φρένο κατρακυλά η τουρκική λίρα

Η ώθηση του δολαρίου μετά την «ηρεμία» στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας προκαλεί πλήγμα στα νομίσματα αναδυόμενων αγορών. Πρωταγωνιστεί σε πτώση το τουρκικό νόμισμα που κατρακυλά σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Η συνεχιζόμενη άνοδος του δολαρίου προκαλεί αναταράξεις στα νομίσματα αναδυόμενων αγορών. Στις πρωινές ώρες διαπραγμάτευσης, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 1,3% έναντι της τουρκικής λίρας, φτάνοντας στις 4,5493 λίρες ανά δολάριο, νέο ιστορικό χαμηλό για το τουρκικό νόμισμα.

Στη συνέχεια ωστόσο οι πιέσεις εντάθηκαν και η λίρα έφτασε να χάνει 2% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στις 4,9 λίρες/δολάριο. Πλέον το νόμισμα της γειτονικής χώρας μετρά απώλειες άνω του 12% από τα μέσα Απριλίου και συνολικά 17% για φέτος.

Ταυτόχρονα σε πτώση βρίσκονται και οι τιμές των τουρκικών κρατικών ομολόγων. Η (αντιστρόφως κινούμενη) απόδοση του 10ετους έκανε άλμα από το 14,65% στο 15,29% πριν υποχωρήσει στο 14,96%. Μοναδική όαση το χρηματιστήριο, όπου ο δείκτης BIST 100 σημειώνει κέρδη 0,3%. 

Το ραντ Βόρειας Αφρικής, ακόμη ένα βασικό νόμισμα αναδυόμενων αγορών, δέχεται επίσης πλήγμα, με το δολάριο να κερδίζει περίπου 0,7% μέχρι στιγμής, στα 12,85 ανά δολάριο. Πρόκειται για το πιο χαμηλό σημείο από τον Δεκέμβριο και μία ένδειξη ότι η ώθηση από την προεδρία του Ραμαφόσα έχει αποδειχθεί προσωρινή.

Ο δείκτης αναδυόμενων αγορών της JPMorgan είναι κάτω από το 66, στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας χρονιάς. Βασική αιτία είναι η ηρεμία που ήρθε στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Υπό πίεση το ευρώ με το επίκεντρο στην Ιταλία

Αρνητικές κινήσεις σημειώνει το ευρώ σήμερα, με το ενδιαφέρον να παραμένει στην ιταλική πολιτική σκηνή και εν μέσω γενικότερης ενισχυτικής τάσης του δολαρίου. Με ημερήσιες απώλειες 0,5% έφτασε νωρίτερα στο 1,1721, στο χαμηλότερο σημείο από το Νοέμβριο. Περιορίζει τις απώλειες του (-0,2%) την τελευταία ώρα και αλλάζει χέρια στο 1,1742. 

Το γεγονός ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λίγκα θα παρουσιάσουν την κυβερνητική τους πρόταση και το όνομα του Πρωθυπουργού στον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα το απόγευμα δεν φαίνεται να ηρεμεί τους επενδυτές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Ματτέο Σαλβίνι, έχουν επιλέξει τον καθηγητή νομικής Giuseppe Conte, για νέο Πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Πρόκειται για σχετικά άγνωστο πρόσωπο στην πολιτική και δημόσια ζωή της χώρας, 54 ετών, προερχόμενο από τη βορειοανατολική Ιταλία με σπουδές νομικής στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, τις οποίες τελειοποίησε σε σχολές όπως του Yale, Σορβώνης και του Cambridge.

Είναι η πρώτη φορά που δύο ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα διοικούν μία μεγάλη οικονομία της ευρωζώνης. Οι φωνές για αναθεώρηση των δημοσιονομικών και νομισματικών κανόνων προκαλούν εύλογες ανησυχίες στην Ευρώπη.

Μόλις χθες, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λε Μερ, σύμφωνα με τους Financial Times, προειδοποίησε ότι η Ρώμη πρέπει να σέβεται τους κανόνες για τις δαπάνες.

Υπό αυτό το πολιτικό κλίμα, ο δείκτης δολαρίου, με ημερήσια κέρδη 0,13%, φτάνει στα 93,84, το δολάριο σε σχέση με το γεν κερδίζει 0,5% και φτάνει στα 111,34 γεν ανά δολάριο και σε υψηλό τεσσάρων μηνών, μετά και την απομάκρυνση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, ενώ η στερλίνα υποχωρεί 0,3% και καταλήγει στο 1,3417 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v