Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα υποχώρησε στο 4,0290 έναντι του δολαρίου, κοντά στο ιστορικό χαμηλό των 4,0375 που είχε αγγίξει προ δυο εβδομάδων, μετά τα νέα "πυρά" του Ερντογάν κατά της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας και την επιτοκιακή της πολιτική.

Συνεχίζονται οι πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα, αυτή τη φορά λόγω του δημοσιεύματος σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέκρινε την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας για την επιτοκιακή πολιτική της και η κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα για μείωση των επιτοκίων.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε στο 4,0290 έναντι του δολαρίου, κοντά στο ιστορικό χαμηλό των 4,0375 που είχε αγγίξει προ δυο εβδομάδων.

Νωρίτερα, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet μετέδωσε πως ο κ. Ερντογάν επέκρινε την πρόσφατη αύξηση επιτοκίων, λέγοντας πως «πριν φύγω για το εξωτερικό, είχαμε συνάντηση αναφορικά με τα επιτόκια (με την κεντρική τράπεζα). Αναφερθήκαμε στη μείωσή τους. Τότε, όταν έλειπα στο εξωτερικό, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια», φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του AKP αυτήν την εβδομάδα. «Μιλούν για απολυταρχία. Τι σόι απολυταρχία είναι αυτή; Παίρνουμε μια απόφαση και δεν την εφαρμόζουν. Το έκαναν πίσω απ’ την πλάτη μου», φέρεται να είπε.

Σύμφωνα με την Hurriyet, η τουρκική κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα για μείωση των επιτοκίων μειώνοντας τις απαιτήσεις δανεισμού του υπουργείου Οικονομικών και το νέο μοντέλο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα από τον κ. Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, σε λίγο υψηλότερο επίπεδο κινείται το δολάριο, καθώς καταλαγιάζουν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,11% έναντι του ευρώ, στα  1,2263 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v