Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο υψηλό τριετίας το ευρώ

Το ευρώ έχει κάνει ράλι από την αρχή του έτους, λόγω της εντεινόμενης αισιοδοξίας πως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα οδηγήσει την ΕΚΤ να σηματοδοτήσει ταχύτερα το τέλος του QE, ενώ ανοδικά κινείται και η στερλίνα.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ στο υψηλότερο επίπεδο από το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο του 2016 διαμορφώνεται η στερλίνα, την ώρα που το δολάριο πιέζεται λόγω των ανησυχιών για την ατζέντα προστατευτισμού που εκτιμάται πως θα προωθήσει μέσω ομιλίας που θα παραθέσει αργότερα αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός.

Χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη της ευρωζώνης, η οποία αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, στοιχεία που στήριξαν το ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ οι επενδυτές αναμένουν την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, «ψάχνοντας» για πιθανές ενδείξεις ως προς το μέλλον της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Το ευρώ έχει κάνει ράλι από την αρχή του έτους, λόγω της εντεινόμενης αισιοδοξίας πως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα οδηγήσει την ΕΚΤ να σηματοδοτήσει ταχύτερα το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, το ράλι του ευρώ έχει προκαλέσει και ανησυχίες, με ορισμένους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της ανατίμησης.

Πάντως, νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως οι κινήσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ αποτελούν «παρενέργεια» και όχι «στόχο» του QE.

Εν τω μεταξύ, η αισιοδοξία για την πιθανότητα η Βρετανία να εξασφαλίσει μια ευνοϊκή συμφωνία για το Brexit δίνει ώθηση στο βρετανικό νόμισμα.

Αυτή την ώρα το ευρώ ενισχύεται κατά 0,38% έναντι του δολαρίου, στο 1,2344 δολάριο, ενώ η στερλίνα κατέγραφε άνοδο έως 0,6% στο 1,4090 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v