Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ευρώ υποχωρεί με το βλέμμα στα σχόλια της ΕΚΤ

Η ταχύτητα ανόδου στις αρχές του 2018 - αύξηση άνω του 3% τις τελευταίες δύο εβδομάδες - προκάλεσε σχόλια από αξιωματούχους της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ορισμένες ανησυχίες. Στις πρώτες συναλλαγές βρέθηκε σε νέο υψηλό τριετίας.

Tο ευρώ ολισθαίνει σήμερα, μετά από ένα νέο τριετές υψηλό στις πρώτες συναλλαγές, όταν και βρέθηκε πάνω από τα 1,23 δολάρια. Η γενική αδυναμία του δολαρίου και η αυξανόμενη αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2018 έχει οδηγήσει στο ράλι του ευρώ, με κέρδη πάνω από 10% πέρυσι.

Όμως, η ταχύτητα της ανόδου στις αρχές του 2018 - αύξηση άνω του 3% τις τελευταίες δύο εβδομάδες - προκάλεσε σχόλια από αξιωματούχους της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ορισμένες αυξανόμενες ανησυχίες, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Σε συνέντευξή του, στην ιταλική ημερήσια εφημερίδα la Repubblica, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Vitor Constancio, σημείωσε σε ότι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ακόμα και μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει στο ήμισυ τις αγορές ομολόγων της, πως δεν αποκλείει η νομισματική πολιτική να συνεχίσει να είναι «πολύ διευκολυντική για πολύ καιρό».

Το ευρωπαϊκό νόμισμα έφτασε τα 1,2323 δολάρια στις συναλλαγές στην Ασία, πριν οδηγηθεί στα 1,2238.  Ο δείκτης δολαρίου, σε σχέση με έξι σημαντικά νομίσματα, κινείται ελαφρώς ανοδικά κατά 0,2% και βρίσκεται στα 90,64. Η στερλίνα, με ήπιες μεταβολές, είναι στα 1,3785 δολάρια, ενώ το δολάριο Αυστραλίας κινείται ελαφρώς ανοδικά κατά 0,15%, στα 0,7973 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v