Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση για το ευρώ λόγω Ντράγκι

Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί 0,25% έναντι του αμερικανικού στο 1,1228 δολάριο, μετά την ΕΚΤ. Πτωτικά έχει γυρίσει και η στερλίνα, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εκλογών στη Βρετανία.

Απότομη πτώση καταγράφει το ευρώ, αφότου η ΕΚΤ ανακοίνωσε πτωτική αναθεώρηση στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν.

Το κοινό νόμισμα διαπραγματευόταν κοντά σε υψηλά έξι μηνών, ωστόσο τώρα υποχωρεί κατά 0,25% έναντι του αμερικανικού, στο 1,1228 δολάριο.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η κεντρική τράπεζα αναμένει πλέον πληθωρισμό στο 1,5% για το 2017, στο 1,3% για το 2018 και στο 1,6% για το 2019.

Πρόκειται για πτωτική αναθεώρηση σε σχέση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, όταν η ΕΚΤ «έβλεπε» τον πληθωρισμό στο 1,7%, στο 1,6% και στο 1,6% για φέτος, του χρόνου και το 2019 αντίστοιχα.

Πτωτικά κινείται και η στερλίνα, η οποία ωστόσο νωρίτερα σήμερα διαπραγματευόταν κοντά σε υψηλά δύο εβδομάδων καθώς διεξάγονται οι γενικές εκλογές στη Βρετανία. Το νόμισμα λάμβανε στήριξη από προσδοκίες για νίκη και κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η βρετανική λίρα υποχωρεί κατά 0,32% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,2918 δολάριο.

Οι δημοσκοπήσεις κατέδειξαν χθες πως η Τερέζα Μέι βρίσκεται σε πορεία αύξησης της πλειοψηφίας της στο κοινοβούλιο, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει πως απέδωσε το ρίσκο που πήρε όταν κάλεσε σε πρόωρες εκλογές.

«Οι αγορές φαίνεται να τιμολογούν μεγάλη νίκη του Συντηρητικού Κόμματος», εξήγησε η Jasslyn Yeo, στρατηγική αναλύτρια αγορών στην JPMorgan Asset Management.

Αν οι Συντηρητικοί κερδίσουν ισχυρή πλειοψηφία με πάνω από 50 έδρες, αυτό πιθανότατα θα θεωρηθεί καλή έκβαση για τη στερλίνα, τόνισε η Yeo.

«Ωστόσο, θα δούμε πολλή αβεβαιότητα να περιβάλλει τις βρετανικές εκλογές, όπου μια υψηλότερη προσέλευση από νέους ανθρώπους θα μπορούσε πιθανώς να αντιστρέψει τους όρους για τους επενδυτές», πρόσθεσε πάντως.

Ο δείκτης DXY που παρακολουθεί τις επιδόσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων ενισχύεται κατά 0,29% και διαμορφώνεται στις 96,97 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v