Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά για το ευρώ με τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Το κοινό νόμισμα υποχωρεί 0,51% έναντι του δολαρίου, διότι πηγές ανέφεραν πως η κεντρική τράπεζα θα υποβαθμίσει αύριο τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2019. Σταθεροποιητικά η στερλίνα, ισχυροποιείται το δολάριο.

Πτωτικά κινείται το ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ αναμένεται να υποβαθμίσει αύριο το outlook για τον πληθωρισμό.

Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,51% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,1221 δολάριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει αύριο και, μεταξύ άλλων, οι επενδυτές αναμένουν υποβάθμιση της πρόβλεψης της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό. Την πτώση πυροδότησε ένα ρεπορτάζ του Bloomberg που έκανε λόγο σήμερα το πρωί για υποβάθμιση της πρόβλεψης για το 2019.

Παρότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα κατά την αυριανή συνεδρίαση των φορέων χάραξης πολιτικής, η υποχώρηση ουσιαστικά προλαμβάνει μια πιθανή αλλαγή στη ρητορική που θα χρησιμοποιήσει η τράπεζα στην αξιολόγηση μελλοντικών οικονομικών ρίσκων.

Το ρεπορτάζ, για τις πληροφορίες του οποίου το πρακτορείο επικαλέστηκε ανώνυμους αξιωματούχους από τους κόλπους της ευρωζώνης, αναφέρει πως η κεντρική τράπεζα θα προβλέψει περιορισμό της αύξησης των τιμών καταναλωτή σε περίπου 1,5% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, έναντι προβλέψεων του Μαρτίου για 1,6 με 1,7%.

Παρατηρητές της αγοράς θα περιμένουν να δουν το κατά πόσο οι προβλέψεις αυτές συνάδουν με την ανακοίνωση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάρτιο Ντράγκι, και της ομάδας του αύριο.

«Το συμβούλιο ακούγεται αρκετά σίγουρο για να αναβαθμίσει την ισορροπία κινδύνων για την ανάπτυξη, αλλά η πεποίθηση γύρω από τον πληθωρισμό δεν είναι ακόμη στο ίδιο επίπεδο, με την προκαταρκτική εκτίμηση για το Μάιο να μην κάνει τίποτα για να το αλλάξει αυτό», τόνισε σε έκθεσή του ο Mark Wall, ανώτατος οικονομολόγος στην Deutsche Bank Research.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι και πάλι θα μπορούσαμε να αναμένουμε κάποιες ήπιες ενδείξεις ως προς το πώς η ΕΚΤ θα διαχειριστεί τη διαδικασία εξόδου από την ποσοτική χαλάρωση, τονίζοντας για παράδειγμα την οικονομική ανάπτυξη και αναθέτοντας στις εσωτερικές επιτροπές να εξετάσουν επιλογές για μελλοντικό guidance, για τα επιτόκια καταθέσεων και το QE.

Στην αυριανή συνάντηση των φορέων χάραξης πολιτικής στην Εσθονία, η ΕΚΤ θα παρουσιάσει νέο γύρο προβλέψεων για τον πληθωρισμό αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη. 

Η στερλίνα κινείται οριακά, καθώς υποχωρεί μόλις 0,02% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2910.

Ο δείκτης DXY που παρακολουθεί τις επιδόσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων ενισχύεται κατά 0,32% και διαμορφώνεται στις 96,84 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v