Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλά 14 ετών το ευρώ λόγω Fed

Το κοινό νόμισμα υποχωρεί 1,21% έναντι του αμερικανικού στο 1,0410 δολάριο, ενώ η στερλίνα εμφανίζει πτώση 0,88% στο 1,2453 δολάριο. Σημαντική άνοδο 0,84% καταγράφει ο δείκτης DXY και αγγίζει τις 103,06 μονάδες.

H Fed «διέλυσε» το ευρώ και το έστειλε σήμερα σε χαμηλά 14 ετών, καθώς ο «επιθετικός» της τόνος για τρεις ανόδους στα επιτόκια το 2017 έχει ενισχύσει τρομερά το δολάριο.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί κατά 1,21% έναντι του αμερικανικού, στο 1,0410 δολάριο.

«Αυτό ήταν κάτι που η αγορά δεν το περίμενε. Δεν περιμέναμε επιθετικό μήνυμα από τη Fed και δεν περιμέναμε ούτε τόσο μεγάλη ισχύ για το δολάριο», εξήγησε ο Hamish Pepper, στρατηγικός αναλυτής για τα νομίσματα στην Barclays.

Ο δείκτης DXY που παρακολουθεί τις επιδόσεις του δολαρίου έναντι έξι νομισμάτων ενισχύεται σημαντικά, κατά 0,84% στις 103,06 μονάδες.

Ο Pepper τόνισε πως, με τόσο πολλούς επενδυτές με θέσεις long στο δολάριο και καθώς το έτος φτάνει στο τέλος του, αρχικά αναμενόταν μια κάποια μείωση στις θέσεις long. Ωστόσο, υπό το φως αυτών των εξελίξεων συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

H Barclays εκτιμά πως η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα εξισορροπηθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2017 και πως μετά το ευρώ θα υποχωρήσει κάτω του ενός δολαρίου. Η JP Morgan Asset Management υπολογίζει ότι τα δύο νομίσματα θα έχουν ίση αξία από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου.

Πτωτικά κινείται και η στερλίνα έναντι του ισχυρού αμερικανικού νομίσματος, ενώ υποχώρησε έτσι κι αλλιώς εν αναμονή της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας για την νομισματική πολιτική, η οποία τελικά διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Η βρετανική λίρα καταγράφει πτώση 0,88% στο 1,2453 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v