Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει το δολάριο μετά το αρχικό σοκ

Γρήγορα φαίνεται να ξεπερνά το αρχικό σοκ της εκλογής Τραμπ το δολάριο. Ενισχύεται το αμερικανικό νόμισμα σε σχέση με το ευρώ. Ισχυρή άνοδος για την στερλίνα. "Βουτιά" για το μεξηκανικό πέσο.

Ανακάμπτει το δολάριο έναντι του ευρώ μετά την υπόσχεση Τραμπ για την δημιουργία προγράμματος εθνικής ανάπτυξης.

Η νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου αρχικά έστρεψε τους επενδυτές σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου όπως είναι το ιαπωνικό νόμισμα και το ευρώ. Ωστόσο η πρώτη ομιλία Τραμπ ανέτρεψε το κλίμα στις αγορές συναλλάγματος.

Το δολάριο σημειώνει άνοδο 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,0946 δολ. από 1,1025 την Τρίτη. Σημειώνεται ότι νωρίτερα το αμερικανικό νόμισμα είχε φτάσει να "βουλιάζει" έως το 1,1301 δολ.

Αντίστοιχα, περιορίστηκε αισθητά η πτώση του δολαρίου σε σχέση με το γεν. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,5% στα 104,72 γεν από 105,16 την προηγούμενη μέρα. Νωρίτερα το δολάριο είχε πιάσει χαμηλό ημέρας στα 101,19 γεν.

H στερλίνα κινείται ανοδικά 0,8% έναντι του δολαρίου στο 1,2482 από 1,2380 την Τρίτη.

Στο μεταξύ, σημαντικό πλήγμα δέχθηκε το μεξικανικό πέσο έναντι του δολαρίου καθώς σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων είκοσι ετών. Συγκεκριμένα το πέσο είχε φτάσει να "βουλιάζει" έως 13%.

«Πλέον, το δολάριο και η στερλίνα είναι δύο νομίσματα που επηρεάζονται εξαιρετικά από τα πολιτικά ρίσκα», επισημαίνει ο Michael Hewson, ανώτατος αναλυτής αγορών στη CMC. «Υπάρχει μεγάλος πολιτικός κίνδυνος που περιβάλλει και τα δύο», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως το ευρώ έχει ωφεληθεί από τη μεταβλητότητα της στερλίνας και του δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v