Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα γεν και ευρώ έναντι του δολαρίου

Το γεν και το ευρώ, που την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσαν την προτιμώμενη τοποθέτηση των επενδυτών, υποχωρούσαν κατά περίπου 0,5% έναντι του δολαρίου (στα 1,1205 δολάρια το ευρώ)

Οι δηλώσεις του Σίζνο Άμπε για την υπερβολική αστάθεια των αγορών συναλλάγματος σε συνδυασμό με την άνοδο του γουάν, «φρέναραν» την άνοδο του γεν, που υποχώρησε σήμερα από τα υψηλά 15 μηνών.

Το ξεπούλημα στα χρηματιστήρια από την αρχή του μήνα οδήγησε μαζικά τους επενδυτές σε αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων» όπως το γεν, με αποτέλεσμα το ιαπωνικό νόμισμα να καταγράψει άνοδο 7%, πυροδοτώντας εικασίες για παρέμβαση του Τόκιο κατά του νομίσματος.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, δήλωσε σήμερα πως «η υπερβολική αστάθεια του συναλλάγματος δεν είναι επιθυμητή», συμπληρώνοντας πως θα ληφθούν οι απαραίτητες ενέργειες στην αγορά συναλλάγματος όταν χρειαστεί. Ο ίδιος σημείωσε πως ελπίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών των G20 θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας υποβάθμισε τα οφέλη των capital controls, σημειώνοντας πως είναι σύνηθες τα αποθέματα συναλλάγματος να μειώνονται και να αυξάνονται.

Το γεν και το ευρώ, που την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσαν την προτιμώμενη τοποθέτηση των επενδυτών, υποχωρούσαν κατά περίπου 0,5% έναντι του δολαρίου (στα 1,1205 δολάρια το ευρώ), ενώ ανοδικά έναντι του αμερικανικού νομίσματος κινούνταν τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v