Σοκ στα ασιατικά νομίσματα από την υποτίμηση του γουαν

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η υποτίμηση του γουαν ίσως σηματοδοτεί την αρχή ενός "πολέμου υποτιμήσεων".

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων δυο δεκαετιών κατέγραψε το γουαν, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να υποτιμήσει το νόμισμα, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν το δολάριο Αυστραλίας, το baht της Ταϊλάνδης, το δολάριο Σιγκαπούρης και το πέσο των Φιλιππίνων, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί το γουον της Κορέας, που έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 1,6% έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Monex, Masafumi Yamamoto, «το γουαν είχε γίνει σχετικά ακριβό καθώς άλλα ασιατικά νομίσματα αποδυναμώνονταν έναντι του δολαρίου. Με τους φόβους να εντείνονται για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η υποτίμηση του γουαν ήταν το μόνο πράγμα που δεν είχε δοκιμάσει η Κίνα μετά την εφαρμογή νομισματικών, δημοσιονομικών και χρηματιστηριακών πολιτικών».

Η υποτίμηση του γουαν πιθανότατα δεν θα σταματήσει εδώ, προειδοποίησε ο ίδιος, εκτιμώντας πως νομίσματα όπως αυτά της Σιγκαπούρης της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν, που ανταγωνίζονται την Κίνα, θα υποχωρήσουν περαιτέρω, σηματοδοτώντας πιθανότατα την αρχή ενός «πολέμου υποτίμησης».

Με προσοχή παρακολουθούν την εξέλιξη του θέματος οι κεντρικές τράπεζες της Ασίας, που για την ώρα δεν κρίνουν ότι χρειάζεται να προχωρήσουν σε ενέργειες θωράκισης των νομισμάτων τους.

Το ευρώ ενισχύονταν σε υψηλό ενάμισι μήνα έναντι του γουαν στα 6,9816 γουαν, ενώ η στερλίνα διαμορφώνονταν σε υψηλό δέκα μηνών έναντι του κινεζικού νομίσματος, στα 9,8690 γουαν.

Το ευρώ, που αρχικά υποχωρούσε κατά 0,4%, ενισχύεται τώρα στα 1,1045 δολάρια, αν και η κίνηση αυτή μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ελλάδα με τους πιστωτές της.

Νωρίτερα, το δολάριο άγγιξε υψηλό διμήνου έναντι του γεν, στα 125,08 γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v