Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το ευρώ καθώς κατέρριψε και το φράγμα του 1,06 δολ., κι η προσοχή των επενδυτών στρέφεται αφενός στην αντίθετη τροχιά που ακολουθούν οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, αφετέρου στην έντονη νευρικότητα που δημιουργείται με τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις ξεκίνησε το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ ο Μάριο Ντράγκι έθεσε ξανά το ελληνικό ζήτημα λέγοντας πως το QE αποτελεί «ασπίδα προστασίας έναντι στον κίνδυνο μετάδοσης».
Από την άλλη πλευρά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται πως κινείται σε τροχιά σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής, προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων. Ο επικεφαλής της Fed του Σαν Λούις, εν όψει της συνεδρίασης την επόμενη εβδομάδα, ζήτησε αύξηση επιτοκίων «τώρα ή έστω σύντομα» λέγοντας ότι η Fed έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά.
Έτσι το ευρώ υποχωρεί περισσότερο από 1% σήμερα (Τετάρτη) αγγίζοντας το 1,057 δολ., ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες 12,6%. Το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί επίσης 1% έναντι της στερλίνας και 0,6% έναντι του ιαπωνικού γεν. Ο δείκτης δολαρίου -που αποτυπώνει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού ισοτιμιών- βρίσκεται σε υψηλό 12 ετών.
Αναλυτές και επενδυτικές τράπεζες είχαν προβλέψει την πτωτική πορεία του ευρώ, αλλά έχουν εκπλαγεί με την ταχύτητα με την οποία αυτή υλοποιείται. Το Δεκέμβριο, μόλις 1 από τους 32 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times προέβλεπε ότι το ευρώ θα αγγίξει ισοτιμία 1 προς 1 έναντι του δολαρίου το 2015.
Τώρα όμως, πολλοί αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους. Η Deutsche Bank είχε προειδοποιήσει για το ρυθμό κεφαλαιακών εκροών από την Ευρώπη και προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει σε ισοτιμία 1 προς 1 φέτος, στο 0,90 δολ. το 2016 και στο 0,85 δολ. το 2017. Η Elsa Lignos, της RBC Capital Markets, προβλέπει ότι το ευρώ θα φτάσει το 1,05 δολ, και προσθέτει «Όσο πιο κοντά φτάνουμε σε αυτό το επίπεδο τόσο πιο έντονες θα γίνονται οι φωνές για ισοτιμία 1 προς 1».
«Η πτωτική τάση του ευρώ συνεχίζεται και φαίνεται πως είναι δύσκολο να σταματήσει» δηλώνει ο Ian Stannard της Morgan Stanley και συμπληρώνει: «Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει προχωρήσει και μειώνει τις αποδόσεις. Το ευρώ ακολουθεί αυτή την τάση και φαίνεται πως οι προβλέψεις πολλών θα επιτευχθούν πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν».
Ο ίδιος, όπως και πολλοί ακόμη παράγοντες της αγοράς, αναφέρει ότι υπάρχουν επίσης ανησυχίες για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών στην ευρωζώνη. «Η Ελλάδα είναι ο μπαλαντέρ» δηλώνει και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι η εκτίμηση της αγοράς ήταν πως η 4μηνη παράταση θα έδινε μία ανάσα, αλλά η διαδικασία διαπραγμάτευσης φαίνεται πως δεν γίνεται ομαλά».
«Οι συζητήσεις στην ευρωζώνη για τα ελληνικά θέματα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς trader στην αγορά συναλλάγματος καθώς εντείνονται οι φωνές για ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο» αναφέρει και ο James Hughes της Toro και συμπληρώνει: «Ενδεχομένως να σπάσει η ισοτιμία 1 προς 1 φέτος, δεδομένου του ρυθμού με τον οποίο αποδυναμώνεται το ευρώ έναντι του δολαρίου. Θα λέγαμε πως η υποχώρηση κάτω από την ισοτιμία αυτή θα γίνει πριν ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους».
Η τελευταία φορά που το ευρώ βρισκόταν στο 1 δολάριο ή χαμηλότερα ήταν το Νοέμβριο του 2002. Υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το 1 προς 1 στα τέλη του 1999 και το 2000 είχε αγγίξει ακόμη και το 0,84 δολ.
Ορισμένοι αναλυτές ωστόσο, επισημαίνουν πως η ανοδική πορεία του δολαρίου ενδέχεται να ανακοπεί εάν ο Λευκός Οίκος δεχθεί έντονες πιέσεις από τις αμερικανικές επιχειρήσεις που θα βλέπουν τις εξαγωγές τους να γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικές.
Ντόμινο στις αναδυόμενες αγορές
Οι αναδυόμενες αγορές δεν μένουν ανεπηρέαστες από τις εξελίξεις καθώς πολλά νομίσματα της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής καταγράφουν απότομη πτώση. Αιτία δεν είναι μόνο η ισχύς του δολαρίου, αλλά επίσης η πτωτική πορεία που καταγράφεται και στις τιμές των εμπορευμάτων.
Έτσι, η ρουπία της Ινδονησίας βρέθηκε σε χαμηλό 17 ετών, κι η κεντρική τράπεζα της χώρας κάνει λόγο για «νέα τάξη πραγμάτων» στην αγορά συναλλάγματος. Το μεξικανικό πέσο βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού νομίσματος και το γουόν της Νοτίου Κορέας στο χαμηλότερο επίπεδο 20 μηνών.