Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακά πάνω από τα $1,36 το ευρώ

Διατηρούνται οι πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα που υποχωρεί κοντά σε χαμηλό 3 μηνών. Τα οικονομικά μεγέθη και οι προσδοκίες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κοντά σε χαμηλό τριών μηνών υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία κι ενώ τροφοδοτούνται τα σενάρια για νέα χαλάρωση πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, το ευρώ διαμορφώνεται στα 1,3612 δολ. σε απόσταση αναπνοής από το 1,3611 δολ, το χαμηλό τριών μηνών που άγγιξε την Τρίτη. Από τις 8 Μαίου, όταν η ΕΚΤ άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε αντισυμβατικά μέτρα, το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 2% έναντι του δολαρίου. Λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη της εκ των οποίων και ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι επισημαίνουν τον κίνδυνο αποπληθωρισμού και αναφέρουν τα μέτρα που τίθενται επί τάπητος όπως η μείωση των επιτοκίων αλλά και η ποσοτική χαλάρωση.

Τα τελευταία οικονομικά μεγέθη συνηγορούν σε αυτή την εκτίμηση. Συγκεκριμένα, αρνητική έκπληξη αποτελούν τα στοιχεία για την ανεργία στη Γερμανία καθώς, ο συνολικός αριθμός των ανέργων στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 24.000 άτομα το Μάιο στα 2,905 εκατ. Οι αναλυτές αντιθέτως προέβλεπαν μείωση στο συνολικό αριθμό των ανέργων και μάλιστα κατά 15.000, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Αντιθέτως, οι ειδήσεις από τις ΗΠΑ ήταν θετικές με τις παραγγελίες διαρκών αγαθών να αυξάνονται τον Απρίλιο οριακά υψηλότερα των εκτιμήσεων κατά 0,8%. Ανώτερη των προσδοκιών ήταν και η βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος το Μάιο (στο 83 έναντι προβλέψεων στο 82,3).

Σήμερα αναμένονται τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ πρώτου τριμήνου και σύμφωνα με τον Ντένις Λόκχαρντ τον επικεφαλής της Fed Ατλάντας, θα δείχνουν συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας. Ο ίδιος όμως, υποστήριξε πως η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα θα καταγράφει ισχυρή ανάκαμψη φέτος. «Το πρώτο τρίμηνο φαίνεται πως καταστράφηκε από τις καιρικές συνθήκες» δήλωσε συμπληρώνοντας πως μεσοπρόθεσμα τα στοιχεία δείχνουν πως οι προβλέψεις «για ανάπτυξη έως 3% ή καλύτερα για το υπόλοιπο του έτους είναι εφικτή»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v