Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν το ευρώ - Το βλέμμα στην οικονομία

Οριακές κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος. Τα σενάρια για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη μετά την κοινοποίηση των δεικτών ΡΜΙ. Ήπια ενίσχυση του δολαρίου έναντι του γεν.

Σταθεροποιητικά κινείται το ενιαίο νόμισμα μετά τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκα για την ευρωζώνη, ενώ αντιθέτως το δολάριο καταγράφει κέρδη έναντι του γεν.

Συγκεκριμένα, το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,3670 δολ., ενώ σε μικρή απόσταση από το χαμηλό 2,5 μηνών στα 1,3633 δολ. που άγγιξε την Τετάρτη. Τα μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας για την ευρωζώνη άλλωστε, είναι μικτά. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ κατέγραψε ήπια υποχώρηση στο 53,9 το Μάιο από 54 τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική ήταν η επιβράδυνση δραστηριοτήτων για τη βιομηχανία, ενώ ο κλάδος υπηρεσιών εκτινάχθηκε σε υψηλό 3ετίας. Παράλληλα, η Γερμανία παραμένει κινητήριος δύναμη της ευρωζώνης, ενώ η Γαλλία επιστρέφει σε περιοχή συρρίκνωσης και προβληματίζει.

Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο ενισχύεται κατά 0,13% στα 101,76 γεν, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Μαΐου. οι δείκτες ΡΜΙ για το βιομηχανικό κλάδο Κίνας και Ιαπωνίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες.  Για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC βρέθηκε το Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, αγγίζοντας το 49,7 από 48,1 τον προηγούμενο μήνα. Στο βιομηχανικό κλάδο της Ιαπωνίας, ο δείκτης ΡΜΙ της Markit/JMMA αυξήθηκε στο 49,9 το Μάιο από 49,4 τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v