Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό 11 εβδομάδων για το ευρώ

Αρνητική έκπληξη από το ΑΕΠ της ευρωζώνης και μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών - μελών. Υποβαθμίζονται οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Εντείνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ για δράση. Στα 1,3657 δολ. υποχωρεί το ευρώ.

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται για το ευρώ που υποχωρεί σε χαμηλό 11 εβδομάδων καθώς τα τελευταία στοιχεία για την ευρωζώνη προβληματίζουν, ενώ η τελευταία έκθεση της ΕΚΤ τροφοδοτεί τα σενάρια για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ίσως και από τη σύνοδο του Ιουνίου.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο στο 0,2%, ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν ανάπτυξη 0,4%. Ενώ όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης της Γερμανίας αποδεικνύεται διπλάσιος των προβλέψεων, Ιταλία και Ολλανδία κατέγραψαν συρρίκνωση ΑΕΠ ενώ η γαλλική οικονομία έμεινε στάσιμη.

Επίσης, στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση «Survey of Professional Forecasters» της ΕΚΤ αποτυπώνεται υποβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, βάσει της έκθεσης δευτέρου τριμήνου, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2014 στο 0,9%. Στην έκθεση πρώτου τριμήνου ο στόχος για τον πληθωρισμό 2014 είχε τεθεί στο 1,1%. Επίσης, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό 2015 αναθεωρείται στο 1,3% έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 1,4% και για το 2016 στο 1,5% έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 1,7%.

Σημειώνεται ότι ακόμη και η Bundesbank έχει δηλώσει πως θα μπορούσε να στηρίξει νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (ακόμη και αρνητικά επιτόκια στην ευρωζώνη) εφόσον υπάρξει υποβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό.

Η αντίδραση στην αγορά συναλλάγματος πάντως ήταν άμεση, με το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλό 11 εβδομάδων, στα 1,3657 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v