Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια ανάκαμψη στο ευρώ με στήριξη από τον Ντράγκι

Με το Μάριο Ντράγκι να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης, το ενιαίο νόμισμα πραγματοποιεί διστακτικά βήματα ανόδου.

Ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου αφού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Έτσι, το ευρώ ανακάμπτει στα 1,3642 δολ., από 1,3630 δολ. την Παρασκευή.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα με μεγάλες προσδοκίες για ανάληψη δράσης ώστε να παταχθεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού. Ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι ο οποίος προειδοποίησε για κίνδυνο «ολέθριου αρνητικού σπιράλ» που καιροφυλακτεί σε περίπτωση υποχώρησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Δήλωσε πως η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την ισοτιμία του ευρώ, αλλά και τις πιστωτικές συνθήκες στον ευρωπαϊκό Νότο και τόνισε πως η ποσοτική χαλάρωση εξακολουθεί να βρίσκεται επί τάπητος.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έδωσαν στήριξη στο ενιαίο νόμισμα. Οι κάλπες στα 28 κράτη- μέλη μπορεί να οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των ευρωσκεπτικιστών, αλλά δεν επιβάλουν αλλαγή γραμμής, προς το παρόν τουλάχιστον. Το ΕΛΚ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραμένει πρώτο κόμμα και ήδη τίθεται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές του Μάρτιν Σουλτς για την επιλογή προέδρου της Κομισιόν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v