Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κινεζικό γουάν πέρασε την «κόκκινη γραμμή»

Ανησυχητική πλέον η υποχώρηση του κινεζικού νομίσματος σε χαμηλό 11 μηνών. Άγγιξε τα 6,20 γουάν ανά δολάριο καθώς η Κίνα επέκτεινε το εύρος διακύμανσης του νομίσματος. Κινδυνεύουν τοποθετήσεις πολλών δισ. δολ. σε παράγωγα.

Αμείωτη συνεχίζεται η πτωτική πορεία του κινεζικού νομίσματος, με το γουάν να περνά και την αποκαλούμενη «κόκκινη γραμμή» κάτω από την οποία θα μπορούσαν να προκληθούν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων για προϊόντα παραγώγων.

Συγκεκριμένα, η ισοτιμία του onshore νομίσματος υποχώρησε κατά 0,1% στα 6,20 έναντι του δολαρίου που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Απριλίου του 2013. Το κινεζικό νόμισμα κινείται πτωτικά εδώ και ένα μήνα, ενώ το Πεκίνο διπλασίασε το εύρος διακύμανσης του νομίσματος ώστε να αντιμετωπίσει το carry trade.

«Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν περάσει το φράγμα των 6,20 γουάν τότε θα υπάρξουν ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα στα οποία προσέφυγαν κινεζικές επιχειρήσεις – κυρίως εξαγωγικές- ποντάροντας στην ανατίμηση του νομίσματος» αναφέρουν οι Financial Times.

Η ισοτιμία του offshore γουάν βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την «κόκκινη γραμμή», καθώς διαμορφώνεται στα 6,1992 έναντι του δολαρίου. Και πάλι όμως, η Morgan Stanley αναφέρει ότι βρίσκεται σε «επικίνδυνη ζώνη». Ο Geoff Kendrick της JPMorgan εκτιμά ότι στο στόχαστρο βρίσκονται θέσεις αξίας περίπου 150 δισ. δολ..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v