Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Στα πρόθυρα χρεοκοπίας και μεγάλη κατασκευαστική

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τον κατασκευαστικό κλάδο στην Κίνα. Αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία η Zhejiang Xingrun Real Estate. Μπαράζ εξελίξεων βλέπουν οι αναλυτές καθώς υποχωρούν οι τιμές ακινήτων.

Κίνα: Στα πρόθυρα χρεοκοπίας και μεγάλη κατασκευαστική

Ο κλάδος ακινήτων είναι η μεγαλύτερη απειλή για την κινεζική οικονομία προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, τονίζοντας πως οι τιμές του real estate βρίσκονται σε πτωτική πορεία, ενώ ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της ηπειρωτικής Κίνας βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο χρεοκοπίας καθώς δεν μπορεί να αποπληρώσει τον τραπεζικό του δανεισμό.

«Καθώς επιβραδύνεται η ζήτηση, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Ανησυχώ εάν η συγκεκριμένη στάση πληρωμών πυροδοτήσει μπαράζ εξελίξεων και σε πιο αδύναμες επιχειρήσεις του κλάδου δήλωσε ο Dariusz Kowalczyk της Credit Agricole και συμπλήρωσε: «Οι τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στον κλάδο ακινήτων. Έτσι, εάν υπάρξει μεγάλος αριθμός χρεοκοπιών, οι τράπεζες θα πρέπει να βάλουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια για επισφαλή δάνεια και θα επιβραδύνουν την πιστωτική επέκταση. Εάν αυτές οι χρεοκοπίες αναγκάσουν τις τράπεζες να ακολουθήσουν πολιτική κατά του κινδύνου, τότε θα υπάρξει περαιτέρω επιβράδυνση, καθώς η κινεζική ανάπτυξη χρηματοδοτείται από δανεισμό».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέση τιμή κατοικιών στις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας αυξήθηκε κατά 8,7% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο από 9,6% τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Zhejiang Xingrun Real Estate δεν μπορεί να αποπληρώσει τραπεζικό δανεισμό ύψους 400 εκατ. δολ. σε 15 διαφορετικές τράπεζες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Κίνα «επέτρεψε» την στάση πληρωμών της Shanghai Chaori Solar Energy, την πρώτη εταιρική χρεοκοπία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Η κυβέρνηση σηματοδότησε πως θα σταματήσει να στηρίξει τις επιχειρήσεις, αναφέροντας πως είναι «αναπόφευκτο» να υπάρξουν και άλλες χρεοκοπίες. Οι τοπικές αρχές πραγματοποίησαν διαδοχικές συναντήσεις για να αποφασιστεί πως θα αντιμετωπίσουν την περίπτωση της Zhejiang Xingrun.

«Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι οι υπερβολικές επενδύσεις στον κλάδο ακινήτων είναι αυτή την στιγμή ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την Κίνα» αναφέρουν σε έκθεσή τους καθηγητές της Nomura. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v