Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές κινήσεις για το ευρώ

Ευρεία υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος μετά τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για την ευρωζώνη.

Πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου από τα υψηλά 7 μηνών που είχε αγγίξει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση και ενώ τα οικονομικά μεγέθη για την ευρωζώνη δεν είναι ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε στα 1,3685 δολ. από 1,37735 δολ. και πλέον τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,3701 δολ.

Η αποδυνάνωση του ευρώ είναι ευρεία καθώς καταγράφεται υποχώρηση του νομίσματος έναντι της στερλίνας του ελβετικού φράγκου και του γεν.

Τα τελευταία οικονομικά μεγέθη από την ευρωζώνη ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον ιδιωτικό κλάδο, διέψευσε τις προσδοκίες και υποχώρησε το Φεβρουάριο, καθώς η Γαλλία αποδεικνύεται στο μεγάλο ασθενή της Γηραιάς Ηπείρου. Ο συνολικός ΡΜΙ της ευρωζώνης υποχώρησε το Φεβρουάριο στο 52,7 από 52,9 τον Ιανουάριο, που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο 31 μηνών. Οι αναλυτές, όμως, είχαν ανεβάσει ακόμη ψηλότερα τον πήχη για το Φεβρουάριο προβλέποντας ανάκαμψη στο 53,1.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την αιφνιδιαστική πτώση του πληθωρισμού στη Γαλλία (στο 0,7% τον Ιανουάριο) ενδέχεται να εντείνουν τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο Μάριο Ντράγκι δέχεται έντονες πιέσεις να αντιδράσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v