Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει πτωτικά το αμερικανικό νόμισμα

Σημαντική η υποχώρηση του δολαρίου. Σε υψηλό 7 εβδομάδων κινείται το ευρώ. Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, οι κινήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων και οι καθαρές εκροές από τις ΗΠΑ.

Σε υψηλό 7 εβδομάδων αναρριχήθηκε το ευρώ καθώς συνεχίζεται η πτωτική πορεία του δολαρίου με τα νέα απογοητευτικά στοιχεία που θέτουν εν αμφιβόλω των ισχύ της αναπτυξιακής πορείας των ΗΠΑ. Έτσι το κοινό νόμισμα ενισχύθηκε στα 1,37735 δολ. έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Ιανουαρίου.  Ο δείκτης δολαρίου (που συγκρίνει το δολάριο με ένα καλάθι νομισμάτων) υποχώρησε στο 79,927, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο για το 2014. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο υποχωρεί κατά 0,2% στα 102,16 γεν.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για την αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ ήταν μία ακόμη αρνητική έκπληξη για τους επενδυτές, που τώρα αναμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed σε αναζήτηση ενδείξεων για τις επόμενες κινήσεις της Τζάνετ Γέλεν. «Μετά τα τελευταία στοιχεία δεν είναι πλέον αυτονόητο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει με τη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης και αυτό θα είναι αποφασιστικός παράγοντας για το δολάριο» εξηγεί ο Simon Smith της FxPro.

Μια ακόμη εξήγηση είναι οι κινήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι ξένοι επενδυτές ρευστοποίησαν το Δεκέμβριο αμερικανικούς τίτλους αξίας 120 δισ. δολ. Ο Alan Ryskin, της Deutsche Bank σημειώνει πως οι καθαρές εκροές από τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές το 2013 άγγιξταντα 214 δισ. δολ.

Αντιθέτως, η ευρωζώνη κατέγραψε καθαρές εισροές κεφαλαίων στα χρηματιστήριά της ύψους 111 δισ. δολ. Την ίδια χρονιά ανακοίνωσε πλεόνασμα ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στα 216 δισ. ευρώ, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν έλλειμμα σχεδόν 400 δισ. δολ.

«Το ότι το ευρώ ήταν το ισχυρότερο νόμισμα για το 2013 εξηγείται εύκολα από το χάσμα στα ισοζύγια συναλλαγών και τις ροές των χρηματιστηριακών κεφαλαίων» δηλώνει ο Ruskin.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v