Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 10 εβδομάδων το ευρώ

Προβλέψεις για συνεχιζόμενη πτωτική πορεία, έως και 1,25 δολ. μέχρι τα τέλη του έτους. Η αντίθετες κινήσεις νομισματικής πολιτικής μεταξύ Fed και ΕΚΤ και ο αιφνιδιασμός από τον πληθωρισμό.

Με το ευρώ να έχει ήδη υποχωρήσει σε χαμηλό 10 εβδομάδων έναντι του δολαρίου, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το κοινό νόμισμα θα υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,3477 δολ. έναντι του δολαρίου που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 137,88 γεν.

Οι επενδυτές αντιδρούν στα αιφνιδιαστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης (νέα μείωση στο 0,7%) που δημιουργεί νέα δεδομένα και εντείνει τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δράσει προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού.

Ο Emmanuel Ng, της OCBC, εκτιμά πως η αντίθετη νομισματική πολιτική που ασκείται σε ΗΠΑ και ευρωζώνη, θα οδηγήσει σε νέα υποχώρηση του ευρώ. «Γινόμαστε όλο και πιο αρνητικοί για τις προοπτικές του ευρώ. Εάν δεν ανακτηθεί το επίπεδο του 1,35 δολ., τότε μπορεί να αποκλειστεί στορφή προς τον κινούμενο μέσο όρο 200 ημερών (1,3379 δολ.).

«Η Ευρώπη έχει πλέον χαμηλότερο πληθωρισμό από την Ιαπωνία και αυτό είναι αποκαρδιωτικό. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτή την εξέλιξη ως δικαιολογία για νέα χαλάρωση» εξηγεί και ο Aaron Smith της Pecora Capital και συμπληρώνει: «Από την άλλη πλευρά, η Feed διατηρεί τα επιτόκιά της σε χαμηλά επίπεδα και δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Δεν περιμένω μείωση επιτοκίων αυτή την εβδομάδα. Θεωρώ όμως, ότι οι φήμες και οι συζητήσεις για νέα χαλάρωση θα συνεχιστούν δημιουργώντας ευκαιρίες αρμπιτράζ».

«Εκτιμώ ότι το ευρώ θα διαμορφώνεται προς τα τέλη του έτους στα 1,25 δολ. με 1,27 δολ. Σε μεγάλο βαθμό η υποχώρηση θα καθοδηγηθεί από τις κινήσεις στις ΗΠΑ , αλλά επίσης εάν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί βάσει προβλέψεων τότε μπορεί να επιβληθεί σειρά μέτρων» υποστηρίζει και ο Chris Weston της IG.       

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v