Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταθλητής για το 2013 το ευρώ

Διαψεύδοντας πολλά hedge funds και αναλυτές, το ενιαίο νόμισμα αναρριχήθηκε τοι 2013 κατά 26% έναντι του γεν και σε υψλό 2ετίας έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ αναδεικνύεται στο μεγάλο νικητή της αγοράς συναλλάγματος για το 2013. Το ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε κατά 26% έναντι του ιαπωνικού, αγγίζοντας υψηλό 5ετίας στα 145,67 γεν την Παρασκευή. Σήμερα Τρίτη διαμορφώνεται στα 144,78 γεν.

Έναντι του αμερικανικού νομίσματος, το ευρώ ενισχύθηκε κατά 4% το 2013, διαψεύδοντας πολλά hedge funds που είχαν εκτιμήσει ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση και πόνταραν στο πολύκροτο tapering της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Σήμερα το ευρώ υποχωρεί κατά 0,2% στα 1,3770 δολ., καθώς το χάσμα μεταξύ των διετών αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας διευρύνθηκε, αυξάνοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα του αμερικανικού νομίσματος. Την Παρασκευή όμως, το ενιαίο νόμισμα άγγιξε τα 1,3892 δολ. που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011.

Μία από τις βασικές αιτίες ενίσχυσης του ευρώ ήταν ο επαναπατρισμός κεφαλαίων από τις τράπεζες της ευρωζώνης που καλούνται να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση ενόψει του ελέγχου8 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και καθώς αποπληρώνουν τα φτηνά δάνεια που είχαν λάβει από το Μάριο Ντράγκι, τα περιβόητα LTRO.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v