Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει ανοδικά το αμερικανικό νόμισμα

Σε υψηλό πενταετίας με το γεν ενισχύεται το δολάριο. Στα 1,3632 δολ. υποχωρεί το ευρώ. Η υποβάθμιση της S&P και οι επιστροφές των LTRO στην ΕΚΤ.

Σε νέο υψηλό 5ετίας αναρριχήθηκε το δολάριο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στον απόηχο των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ ανοδικά κινείται και έναντι του ευρώ μετά την απόφαση της S&P 500 να "κόψει" την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση της ΕΕ. 

Συγκεκριμένα, το δολάριο αναρριχήθηκε στα 104,60 γεν που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Το ευρώ, που είχε εκπλήξει πολλούς με την ανοδική πορεία που ακολούθησε το καλοκαίρι, υποχωρεί σήμερα κατά 0,2% στα 1,3632 δολ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της υπερεθνικής Ε.Ε. σε ΑΑ+ από ΑΑΑ στην οποία προχώρησε η Standard & Poor's. Επίσης, η απόφαση της Fed να προχωρήσει στο πρώτο - μικρό έστω - βήμα μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης έχει σημασία. Από την άλλη πλευρά όμως, και στην ευρωζώνη υπάρχει de facto σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών καθώς οι τράπεζες επιστρέφουν το φτηνό χρήμα που είχαν δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v