Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων το ευρώ με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Το ενιαίο νόμισμα άγγιξε χαμηλό έξι εβδοομάδων, στο 1,3442 δολ. Τι άλλαξε το κλίμα και τι περιμένουν τώρα οι αναλυτές από τη σύνοδο της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα

Έντονες είναι οι διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος, ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 7 Νοεμβρίου, αλλά και των έντονων πιέσεων πλέον για μείωση επιτοκίων. Αιτία είναι η ανάδειξη του κινδύνου για αποπληθωρισμό, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη υποχώρησε αιφνιδιαστικά την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο 4ετίας, στο 0,7% ενώ ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό αγγίζει το 2%.

Το ενιαίο νόμισμα καλύπτει μέρος από το χαμένο έδαφος καθώς διαμορφώνεται τα 1,3508 δολ., αλλά νωρίτερα υποχώρησε ακόμη και στο 1,3442 δολ., που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 6 εβδομάδων. Την προηγούμενη εβδομάδα το ευρώ υποχώρησε κατά 2,3%.

«Είναι σαφές πως οι προσδοκίες της αγοράς στρέφονται προς ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, ίσως όχι αυτή την εβδομάδα, αλλά υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να συμβεί το Δεκέμβριο» υποστηρίζει ο Patrick Jacq της BNP Paribas.

Τα σημερινά οικονομικά μεγέθη πάντως, ήταν συγκρατημένα αισιόδοξα, με τον δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ μεταποίησης να ενισχύεται στο 51,3 τον Οκτώβριο. Ο επικεφαλής της Markit, Κρις Γουίλιαμσον όμως, έκανε λόγο για «απογοητευτικά αργή» ανάκαμψη.

«Το κλίμα για το ευρώ έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες» εξηγεί και ο Imre Speizer της Westpac Bakingk Corp. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, Bank of America, Royal Bank of Scotland Group και UBS προβλέπουν μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v