Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό 8,5 μηνών για το ευρώ στα $1,3650

Πτωτικά το δολάριο παρά τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής στις ΗΠΑ. Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Dagong και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις προσεχείς κινήσεις της Fed.

Πτωτικά κινείται το δολάριο παρά τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής στην οποία κατέληξε το Κογκρέσο αποφεύγοντας, προς το παρόν, την αμερικανική χρεοκοπία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την 35σέλιδη νομοθεσία που αίρει το «λουκέτο» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και αυξάνει το όριο χρέους της χώρας. Αν και η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο παρά πέντε θα παρατείνει την δυνατότητα δανεισμού των ΗΠΑ μόνο μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας θα διαθέτει τα εργαλεία να παρατείνει προσωρινά την δυνατότητα δανεισμού της και πέραν αυτής της ημερομηνίας.

Πέραν της αύξησης του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, και της πλήρους χρηματοδότησης της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός διμερούς πάνελ από τη Βουλή και τη Γερουσία που θα κληθεί να βρει τρόπους για μακροπρόθεσμη μείωση του ελλείμματος, οι οποίοι θα πρέπει να εγκριθούν από το σύνολο του Κογκρέσου.

Το ευρώ ενισχύεται σε υψηλό 8,5 μηνών στα 1,3650 δολ.. Επίσης ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί κατά 0,75% στις 79,877 μονάδες. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο υποχωρεί κατά 0,8% στα 97,95 γεν.

Οι αναλυτές δηλώνουν ότι αυτές οι δύο εβδομάδες αβεβαιότητας έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αναπτυξιακές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Επίσης θεωρούν ότι με τις εξελίξεις αυτές, η Fed θα αναγκαστεί να αναβάλει στα σχέδια μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, εκτίμηση που είναι αρνητική για το δολάριο.

Αρνητική για το δολάριο ήταν επίσης η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον κινεζικό οίκο αξιολόγησης Dagong σε «Α-» με αρνητικό outlook.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v