Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά κινείται το αμερικανικό νόμισμα

Έντονη νευρικότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον. Περιορισμένες, προς το παρόν, οι πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα. Κοντά σε χαμηλό 19 μηνών έναντι του ελβετικού φράγκου και 8 μηνών έναντι του ευρώ.

Με το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ να παρατείνεται ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, το δολάριο εξακολουθεί να κινείται πτωτικά. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε πως το Κογκρέσο "παίζει με τη φωτιά" καθώς τα ρευστά διαθέσιμα για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων των ΗΠΑ εξαντλούνται στις 17 Δεκεμβρίου. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων κ. Τζ. Μπένερ επιμένει στην σκληρή στάση.

Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο καταγράφει απώλειες 0,4% και τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 97,07 γεν, κοντά σε χαμηλό 5 εβδομάδων. Έναντι του ελβετικού φράγκου το αμερικανικό νόμισμα πλησιάζει σε χαμηλό 19 μηνών, καθώς υποχωρεί κατά 0,3% στα 0,9042 φράγκα. Το ευρώ από την πλευρά του, πλησιάζει σε υψηλό 8 μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καθώς κινείται στα 1,3571 δολ. 

"Εάν δεν υπάρξει κάποια βελτίωση στις ΗΠΑ τότε η αγορά μπορεί να επικεντρωθεί στον κίνδυνο αμερικανικής χρεοκοπίας" υποστηρίζει ο Οσάμου Τακασιμα της Citigroup Global Markets και συμπληρώνει: "Εάν το δολάριο υποχωρήσει στα 95 γεν, τότε οι Ιάπωνες εξαγωγείς που έχουν μείνει ακάλυπτοι από αυτές τις συναλλαγματικές κινήσεις μπορεί να προσπαθήσουν να πουλήσουν δολάρια, ωθώντας σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα το αμερικανικό νόμισμα". 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v