Με αμηχανία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον όπου οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν, ενώ οι ΗΠΑ πλησιάζουν πλέον επικίνδυνα στο χείλος της χρεοκοπίας. Ο Τζον Μπένερ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μάχη κατά του προϋπολογισμού του Μπαράκ Ομπάμα, επιμένει και τονίζει ότι «ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε».
Είναι σαφές ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συμβιβασμού, ενώ σε μόλις 10 ημέρες οι ΗΠΑ θα πιάσουν και το όριο χρέους, που θα οδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε στάση πληρωμών έναντι των δανειακών υποχρεώσεων.
Ο κ. Μπένερ δήλωσε πως η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο ούτε για την άρση του κυβερνητικού λουκέτου (που έχει επιβληθεί από την 1η Οκτωβρίου) ούτε για την άρση του ορίου χρέους εάν η κυβέρνηση Ομπάμα δεν αποδεχθεί συμβιβασμούς αναφορικά με τον πολύκροτο νόμο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Πρόκειται για το γνωστό και ως Obamacare που έχει ψηφιστεί από το 2010 και το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να πολεμούν με όλες τους τις δυνάμεις. Ο κ. Μπένερ επέμεινε ότι «δεν υπάρχουν οι απαραίτητες ψήφοι στη Βουλή για να περάσει» η λύση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία βασικών της υπηρεσιών. «Δεν θέλω να χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ στο χρέος τους, αλλά δεν θα αυξήσω το όριο χρέους χωρίς να γίνει μία σοβαρή συζήτηση για το πώς θα διαχειριστούμε τα προβλήματα που το αυξάνουν», δήλωσε. «Δεν υπήρχε ποτέ τόσο αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων που να ανησυχεί τόσο πολύ για το μέλλον της χώρας μας» σημείωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC και συμπλήρωσε: «Διακυβεύεται το κύρος της χώρας μας επειδή η κυβέρνηση αρνείται να κάτσει να συζητήσει».
Το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι τα ρευστά διαθέσιμα για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων εξαντλούνται στις 17 Οκτωβρίου και η στάση πληρωμών θα επιφέρει κρίση χειρότερη από εκείνη της Lehman Brothers. Την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου κατηγόρησε το Κογκρέσο ότι παίζει με τη φωτιά. «Εάν δεν ανεβάσουν το όριο χρέους, τότε θα έχουμε πολύ-πολύ μικρό χρονικό περιθώριο μέχρις ότου αρχίσουν να γίνονται πραγματικότητα τα χειρότερα σενάρια», δήλωσε.
Το Πεντάγωνο πάντως είπε ότι θα καλέσει πίσω στην εργασία μεγάλο μέρος από τους 350.000 που εντάσσονται στο πολιτικό προσωπικό και έχουν τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών. Το Κογκρέσο ψήφισε επίσης το Σαββατοκύριακο νόμο βάσει του οποίου οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε άδεια άνευ αποδοχών να πληρωθούν τελικά πλήρως για τις ημέρες του shutdown. Με αυτά τα μέτρα το Κογκρέσο ελπίζει να μειώσει τον αντίκτυπο στην οικονομία από το κυβερνητικό λουκέτο, που αποτιμάται στα 10 δισ. δολ. την εβδομάδα.
Κρίση χειρότερη από εκείνη της Lehman
Οι αγορές μπορεί να αντιδρούν μέχρι στιγμής με ψυχραιμία στις εξελίξεις, αλλά αρκετοί κρούουν πλέον τον κώδωνα του κινδύνου. Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει με άρθρο του ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας των ΗΠΑ οι επιπτώσεις θα είναι πολύ χειρότερες από την κρίση που προκλήθηκε με την κατάρρευση της Lehman Brothers. «Ενδεχόμενη αποτυχία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη να πληρώσει τα χρέη της θα είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία και θα οδηγήσει σε κατάρρευση τις χρηματιστηριακές αγορές από τη Ζυρίχη μέχρι τη Βραζιλία, θα παγώσει έναν μηχανισμό χρηματοδότησης 5 τρισ. δολ. για τους επενδυτές των οποίων η χρηματοδότηση στηρίζεται στα treasuries, θα εκτινάξει το κόστος δανεισμού για δισεκατομμύρια ανθρώπους και επιχειρήσεις, θα οδηγήσει σε κατάρρευση του δολαρίου και τις ΗΠΑ αλλά και τη διεθνή οικονομία σε ύφεση παρόμοια ίσως με τη Μεγάλη Ύφεση», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.
Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι κυκλοφορούν κρατικά ομόλογα ΗΠΑ (treauries) αξίας 12 τρισ. δολ., ποσό 23 φορές μεγαλύτερο από το χρέος των 517 δισ. δολ. της Lehman όταν κατέρρευσε. «Εάν συμβεί -και είναι μεγάλο αυτό το αν- τότε εκτιμώ ότι θα πυροδοτηθεί μπαράζ νομικών εξελίξεων που πιθανότατα θα μεταφέρει τη χρεοκοπία σε πολλές ακόμη αγορές» δήλωσε στο Bloomberg ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, ισχυρός άνδρας της διεθνούς αγοράς ομολόγων και διευθύνων σύμβουλος της Pimco, και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά θα προστεθούν στα υπάρχοντα εμπόδια που υπάρχουν στην οικονομική ανάπτυξη. Θα υπονομεύσουν επίσης τον ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία».
«Εάν χάσουμε μία πληρωμή τόκων, τότε η περίπτωση της Lehman θα μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό» σημείωσε και ο Τιμ Μπίτσμπεργκερ, πρώην ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επί προέδρου Τζορτζ Μπους, και συμπλήρωσε: «Η Lehman ήταν μία μεμονωμένη εταιρεία και τώρα μιλάμε για την κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Ο Γουόρεν Μπάφετ κάλεσε τους πολιτικούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το όριο χρέους στις πολιτικές τους διαμάχες, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley κάλεσε τους εργαζόμενους να ασκήσουν πιέσεις στους πολιτικούς και να τους υπενθυμίσουν τις «απαράδεκτες επιπτώσεις της χρεοκοπίας». «Θα έπρεπε να είναι σαν τις πυρηνικές βόμβες, υπάρχουν αλλά βασικά είναι πολύ φρικτές για να χρησιμοποιηθούν» είπ ο κ. Μπάφετ σε συνέντευξή του στο Fortune. Υπενθύμισε ότι ενδεχόμενη κρατική χρεοκοπία θα παγώσει την αγορά των repos επειδή τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είναι η ραχοκοκαλιά της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, υπολογίζεται ότι η αξία των treasuries που χρησιμοποιούνται ως collateral για repo ανέρχεται στα 2,9 τρισ. δολ.