Κατάρρευση ευρωαγορών μετά τις εκρήξεις

Σε κάθετη πτώση βρίσκονται οι ευρωαγορές, μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις σε σταθμούς του μετρό και σε λεωφορεία στο κέντρο του Λονδίνου. ”Βουτιά” 6% στην τιμή του πετρελαίου, υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλο τον κόσμο. Βυθίζεται η στερλίνα στις αγορές συναλλάγματος. Ενισχύεται ο χρυσός.

Σε κάθετη πτώση βρίσκονται οι ευρωαγορές, μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις σε σταθμούς του μετρό και σε λεωφορεία στο κέντρο του Λονδίνου. Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου και στις αποδόσεις των ομολόγων σε όλο τον κόσμο, βυθίζεται η στερλίνα στις αγορές συναλλάγματος. Ενισχύεται ο χρυσός.

”Οι εκρήξεις ρίχνουν τις αγορές σε όλο τον κόσμο”, επισημαίνει ο Luis Benguerel της Interbrokers SA. ”Όλοι περιμένουν να μάθουν εάν πρόκειται για τρομοκρατικές ενέργειες και οι αγορές θα παραμείνουν υπό πίεση μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση”.

Το βαρόμετρο της λονδρέζικης αγοράς, ο FTSE 100, κινείται στις 5.089 μονάδες, με πτώση της τάξης του 2,68%, ενώ με έντονη ανησυχία παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον DAX να καταβυθίζεται 3,14% στις 4.471 μονάδες και τον CAC να υποχωρεί κατά 3,08% στις 4.148 μονάδες.

Αντίστοιχη υποχώρηση, κατά 2,9%, εμφανίζει ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600, στις 271,18 μονάδες, στη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις 19 Μαΐου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 50 υποχωρεί κατά 3%, ενώ ο Euro Stoxx 50, με τις μεγαλύτερες μετοχές των χωρών της ευρωζώνης, καταβυθίζεται κατά 2,8%.

Σημαντική ενίσχυση εμφανίζουν οι τιμές των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κρατικών 10ετών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς treasury υποχωρεί κατά 4 μονάδες βάσης στο 4,03%.

Την ίδια στιγμή, η στερλίνα υποχωρεί στις διεθνείς αγορές, με την ισοτιμία της έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος να υποχωρεί κατά 0,4% στα 1,4640.

Εν τω μεταξύ, σε σημαντική υποχώρηση της τιμής του ”μαύρου χρυσού” από τα επίπεδα-ρεκόρ που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στην αγορά της Νέας Υόρκης οδηγεί η είδηση για τις απανωτές εκρήξεις στο σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση τον Αύγουστο υποχωρεί κατά 6,17% στα 57,5 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και κατά 7,02% στα 55,6 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου.

Η τιμή του πετρελαίου, που άγγιξε προς στιγμήν νωρίς το πρωί τα 62 δολάρια στη Νέα Υόρκη, απώλεσε 2 δολάρια σε μισή ώρα μετά την πρώτη έκρηξη.

Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού εκτινάσσεται 1,06% στα 428,05 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v