Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Άλμα 2% σε Παρίσι και Μαδρίτη. Η αρνητική έκπληξη από τον ΡΜΙ Γερμανίας και τα σενάρια για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ. Λιτότητα τέλος δηλώνει ο Μπαρόζο. Κάτω από 4% η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων.

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ ανασύρει τα σενάρια για μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα, η Κομισιόν διαμηνύει ότι η εποχή της λιτότητας για την ευρωζώνη… τελειώνει.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,97% στις 7550 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 2,12% στις 3729 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,23% στις 6.295 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άλμα 2,06% στις 8192 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει κέρδη 2,13% στις 5976 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,26% στις 16.214 μονάδες

O PMI ευρωζώνης έμεινε αμετάβλητος τον Απρίλιο, αλλά οι δραστηριότητες στον γερμανικό ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μειώθηκε τον Απρίλιο στο 48,8 από 50,6 τον προηγούμενο μήνα. Είναι η χαμηλότερη ένδειξη του δείκτη από τον Οκτώβριο και η πρώτη φορά από το Νοέμβριο που ο ΡΜΙ της Γερμανίας υποχωρεί κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη με τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. 

Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως η κρίση πλήττει πλέον και τη μεγαλύτερη οικονομάι της Ευρώπης, σε τέτοιο βαθμό που, σύμφωνα με το Reuters, στηρίζεται το σενάριο μείωσης επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μία ημέρα νωρίτερα άλλωστε, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφερόμενος στην πολιτική της λιτότητας που δέχθηκε ασφυκτική κριτική από την G20 δήλωσε: «αν και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτή η πολιτική είναι θεμελιωδώς ορθή, θεωρώ ότι έχει φτάσει στα όριά της. Για να είναι επιτυχής μία πολιτική πρέπει να σχεδιάζεται σωστά, να έχει την ελάχιστη πολιτική και κοινωνική στήριξη» δήλωσε.

Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, οι αναλυτές δηλώνουν θετικοί για την πορεία των χρηματιστηρίων. «Είμαστε σχετικά θετικοί και θεωρούμε ότι υπάρχει περιθώριο ανόδου 7% - 10% για τις μετοχές διεθνώς φέτος» δήλωσε ο Άλαν Χίγκινς της Coutts & Co.

Η εικόνα από την αγορά ομολόγων είναι επίσης ενθαρρυντική με σημαντική αποκλιμάκωση των πιέσεων στο Νότο. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων Γαλλίας υποχώρησε στο 1,708% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελεταίων ετών, ενώ το 10ετές Ιταλίας υποχώρησε κάτω από 4% για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2010. Σε χαμηλό 2,5 ετών και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ισπανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v