Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρεία άνοδος στις ευρωαγορές

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό καθώς ο Όλι Ρεν δίνει τις πρώτες ενδείξεις για χαλάρωση της προσαρμογής. Άλμα 2,2% στο Μιλάνο. Ανακάμπτουν εμπορεύματα και μεταλλευτικές. Κέρδη και στα futures της Wall.

Κέρδη καταγράφουν σχεδόν όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες, παίρνοντας την σκυτάλη της ανόδου από την Ασία όπου οι επενδυτές επιδόθηκαν σε κυνήγι αγοραστικών ευκαιριών. Με την Κομισιόν να σηματοδοτεί χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής και τις τιμές των εμπορευμάτων να ανακάμπτουν, οι επενδυτές επιστρέφουν μετά τις ρευστοποιήσεις των τελευταίων συνεδριάσεων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,54% στις 7514 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,35% στις 3648 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,18% στις 6.255 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 1,78% στις 7951 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται ανοδικά κατά 1,82% στις 5776 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άλμα 2,24% στις 15.827 μονάδες.

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,73% και στη Σαγκάη ο Shanghai Composite με άλμα 2,14%. Κέρδη καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Από το "μέτωπο" των εταιρικών αποτελεσμάτων, η είδηση της ημέρας είναι η αύξηση κερδών κατά 16% που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο η General Electric. 

Στο περιθώριο της συνόδου της G20 ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη. «Έγιναν αποφασιστικές ενέργειες. Τώρα, καθώς αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία βραχυπρόθεσμα, αυτό μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε έναν πιο ομαλό δρόμο προς την δημοσιονομική προσαρμογή μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Η ευρωζώνη χρειάζεται ποσοτική χαλάρωση. Πρέπει να τυπώσουμε χρήμα στην Ευρώπη και με την αποτυχία άλλων πολιτικών και τη λιτότητα, αυτό είναι πλέον πιο πιθανό να συμβεί» δηλώνει ο Κόλιν Μακ Λιν της SVM Asset Management και συμπληρώνει: «Τα πιθανά κίνητρα που θα έρθουν βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι πολύ θετικά για τις μετοχές» συμπλήρωσε

Με τις δηλώσεις αυτές και καθώς διαφαίνεται ότι η G20 καλωσορίζει τελικά τη μαζική νομισματική χαλάρωση της Ιαπωνίας, ανακάμπτουν και οι τιμές των εμπορευμάτων. Η τιμή του χρυσού καταγράφει κέρδη 2% στα 1.416 δολ ανά ουγκιά. (τιμή spot), ενώ η τιμή πετρελαίου Brent σημειώνει άνοδο 0,5% σε απόσταση αναπνοής από τα 100 δολ. / βαρέλι.

Έτσι η BHP Billiton ενισχύεται κατά 1.6% και η Anglo American κατά 2.2%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v