Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στις ευρωαγορές

Θετικό πρόσημο στις περισσότερες ευρωαγορές. Με βήμα σημειωτόν τα futures της Wall. Ανοδικά ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών. Πιέσεις στις τράπεζες. Τι δείχνουν τα οικονομικά μεγέθη για την ευρωζώνη.

Ανοδικό γύρισμα καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους περισσότερους δείκτες να παρουσιάζουν θετικό πρόσημο. Πρωταγωνιστής της ανόδου ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, ενώ πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,2% στις 7.748 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,68% στις 3.729 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,29% στις 6.082 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 0,87% στις 8.491 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,16% στις 5.874 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,97% στις 17.060 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό. Για το 2012, το τουρκικό χρηματιστήριο κατέγραψε κέρδη περίπου 60%. Με τη σημερινή άνοδο του 1%, ο δείκτης ISΕ άγγιξε τις 80.920 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει των αποτελεσμάτων της Alcoa.

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών καταγράφει κέρδη 2,7% με ώθηση κυρίως από τη μετοχή της Vodafone καθώς υπάρχουν φήμες για ανανέωση του ενδιαφέροντος από τη Verizon να αγοράσει το ποσοστό της βρετανικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στη Verizon Wireless.

Πτωτικά κινείται κυρίως ο τραπεζικός κλάδος αλλά και οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιριών. «Βραχυπρόθεσμα θα δούμε κατοχύρωση κερδών κυρίως στις τραπεζικές μετοχές που ενισχύθηκαν σημαντικά τις προηγούμενες εβδομάδες» εξηγεί και ο Arnaud Scarpaci, της Montaigne Capital.

Η ανεργία στην ευρωζώνη αναρριχήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό αγγίζοντας το 11,8% τον Νοέμβριο. Παράλληλα, όμως, εμφανίζεται βελτιωμένος ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 87 μονάδες από 85,7 τον Νοέμβριο. Άνοδο κατέγραψαν τον Νοέμβριο και οι λιανικές πωλήσεις κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v