Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Mario Draghi γυρίζει τις ευρωαγορές

Με τον επικεφαλής της ΕΚΤ να προαναγγέλλει ουσιαστικά παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων, το κλίμα αλλάζει. Κέρδη για τους περισσότερους δείκτες. Ράλι 3% για Μαδρίτη και 4% για Μιλάνο. Πάνω από 1,217 δολ. το ευρώ.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ ήταν ρητές και σαφείς. Η ευρωτράπεζα θα πράξει τα πάντα για να προστατεύσει το ευρώ, ακόμη και να παρέμβει στην αγορά κρατικών ομολόγων. Η στροφή είναι πασιφανής και είναι ο βασικός παράγοντας για το ανοδικό γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,46% στις 6.504 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,24% στις 3.1503 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,44% στις 5.522 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ κινείται υψηλότερα κατά 3,13% στις 6.193 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 4,09% στις 13.016 μονάδες.

Το ευρώ ανακάμπτει στο 1,2177 δολ. από 1,2130 δολ. λίγο νωρίτερα, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας υποχώρησε από το 7,37% στο 7,25% μέσα σε λίγα λεπτά.
Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

"Θεωρούμε ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο", δήλωσε ο Mario Draghi και συμπλήρωσε: "Είναι εντός της εντολής μας να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσουμε το ευρώ. Και πιστέψτε με, θα είναι αρκετό". Ο επικεφαλής της ΕΚΤ πήγε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα διευκρινίζοντας ότι "στον βαθμό που το premium στο κόστος του κρατικού δανεισμού πλήττει τους διαύλους του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής τότε το θέμα βρίσκεται εντός της εντολής μας". Αυτό ερμηνεύεται ως προαναγγελία παρεμβάσεων από την ΕΚΤ στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Η προσοχή των επενδυτών, ωστόσο, στρέφεται και στην Αθήνα, για την κρίσιμη συνάντηση του Jose Manuel Barroso με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Περισσότερες από 60 εταιρείες που περιλαμβάνονται στον Stoxx Europe 600 ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα τριμήνου.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Unilever με κέρδη 3,3% καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων. Ξεχωρίζει και η μετοχή της France Telecom με άνοδο 1,6% καθώς τα αποτελέσματα εξαμήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

Στον αντίποδα, η Alcatel-Lucent καταγράφει βουτιά 6,3% αφού ανακοίνωσε ζημίες για το δεύτερο τρίμηνο και περικοπές 5.000 θέσεων εργασίας. Η μετοχή της Siemens υποχωρεί 3,7% καθώς τα αποτελέσματά της δεν ικανοποίησαν τις προβλέψεις της αγοράς. Η μετοχή της Telefonica υποχωρεί 4,4% καθώς η εταιρία ανέστειλε τη διανομή μερίσματος και προχώρησε σε υποβάθμιση του στόχου κερδοφορίας.

Πιέσεις δέχεται και ο ενεργειακός κλάδος. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η μετοχή της Royal Dutch Shell υποχωρεί κατά 2,3% και της BG Group κατά 1,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v